Què és en realitat el feixisme?

Potser us heu trobat en la tessitura d'haver d'explicar als vostres fills què és el feixisme: perquè ho han sentit a les notícies, al carrer o a classe, i no sempre és fàcil.

Aquest còmic és fruit de les converses entre l'autor suec Kalle Johansson, avesat a fer divulgació històrica, i l'autora també sueca Lena Berggren, professora d'història a la universitat d'Umeå, al nord de Suècia. Berggren és reconeguda pels seus treballs al voltant dels moviments feixistes, xenòfobs i racistes, i en aquesta obra es proposa explicar amb objectivitat i didactisme l'origen i la gestació dels moviments feixistes europeus a principis del segle passat: des de l'eclosió i expansió fins a la decadència, tenint en compte sempre la nostra realitat, on un neofeixisme creixent s'està tornant cada cop més visible.

Lenna Berggren ens parla en primera persona, i erigida en mestra ens fa una explicació fantàstica carregada d'exemples, sempre amb un to serè i realista que s'agraeix i que aconsegueix dotar de més valor el missatge. Podem dir que construeix una lliçó magistral condensada en tan sols cinquanta pàgines. En canvi, Kalle Johansson mostra certes limitacions a l'hora de dibuixar, probablement li falta un punt de desimboltura amb les figures humanes, que en canvi compensa treballant directament sobre fotografies i amb molts fons plans. A pesar de tot, està clar que el gran actiu d'aquest títol és el seu potencial instructiu i divulgador, i més en un tema tan sensible com aquest. Cal esmentar que al final del llibre trobem un epíleg de l'autora i una relació de totes les fotos utilitzades en la narració del llibre amb l'explicació necessària.

El format quadrat, de pam per pam, amb tapa dura i paper setinat és molt còmode per portar a sobre i llegir en qualsevol lloc, ideal per intercanviar opinions entre pares i fills i treballar la cultura de la pau.

Jaume Vilarrubí

Fitxa

Què és en realitat el feixisme?

Escriptor/a: BERGGREN, Lenna

Il·lustrador/a: Kalle Johansson

Traducció: Meritxell Salvany

Lloc: Barcelona

Editorial: Takatuka

Pàgines: 68

Any: 2020

ISBN: 978-84-17383-61-9

Edat: a partir de 15 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris