Naixements bestials

Aina Bestard (Mallorca, 1981) ha arribat a la literatura infantil després d’estudiar disseny i treballar per a diferents marques comercials d'èxit.

Els seus llibres més coneguts, que es llegeixen amb l’ajuda d’una mena de lupes de colors, s’han convertit en un fenomen editorial. A la Fira del llibre de Bolonya 2018 Bestard va rebre el premi LYRA per le Belle Arti convocat per l’Asociazione d’Autori de Imagini (Itàlia) pel llibre Què s’amaga dins del cos humà? (Cossetània, 2017)

Aquesta vegada l’autora continua jugant amb transparències, però ha canviat les lupes per fulls de paper vegetal. Manté el seu estil de traç fi i net, elegant, utilitzant pocs colors, creant textures amb estampats a base de punts i ratlles. La seva feina i l’edició del llibre són exquisides. Però, a més a més, tota aquesta proposta formal es justifica plenament en tractar-se d’un llibre que té l’objectiu de ficar-se en la intimitat d’algunes espècies d’animals, espiar-les, per explicar-nos com neixen.

Pel que fa al text, una explicació breu i clara inicia cada capítol; s'hi destaca alguna de les particularitats del naixement de cada animal. I al llarg dels tres o quatre fulls següents, enmig de les il·lustracions, anem trobant frases que acaben de donar-nos pistes de com es produeix el procés: la seducció, la gestació i el naixement. Noteu que no he parlat de l’aparellament, perquè és un aspecte que el llibre no toca. Entenc que l’autora o editorialment s’ha decidit així i, de fet, el títol del llibre ja ens indica on volen posar l'accent. O potser és que s’ha pensat el llibre per a infants molt petits? 

En tot cas, aquesta omissió pot crear alguna confusió, com ara que els pingüins només amb tocar-se el cap ja ponen un ou, o que el cangur deixa embarassada la femella només perseguint-la fent salts.  

Per sort, el calendari editorial ha fet coincidir la publicació de Naixements bestials amb el llibre La vida amorosa dels animals (Takatuka, 2018), i aquesta coincidència ens dona l’oportunitat de valorar i posicionar-nos. Quanta informació és adequada per a cada estadi d'edat dels infants? La sexualitat és un tema pendent de normalitzar?

En resum, a cada família li tocarà escollir, i els indecisos sempre podran triar tots dos llibres i fer-ne una lectura complementària.

Glòria Gorchs

Fitxa

Naixements bestials

Escriptor/a: BESTARD, Aina; GALLO, Anna; ACOSTA, Pablo

Il·lustrador/a: Aina Bestard

Disseny: Joana Casals

Lloc: Barcelona

Editorial: Zahorí Books

Pàgines: 72

Any: 2018

ISBN: 978-84-17374-06-8

Edat: a partir de 7 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris