Les millors rondalles de Hans Christian Andersen

Fins fa pocs anys, eren poques les traduccions fidels dels contes dels germans Grimm i les edicions acurades que n’exis-tien en català. Editorial Joventut encara manté ara Les rondalles dels germans Grimm traduïdes per Carles Riba. Com també passa amb els contes d’Andersen, del qual Joventut manté Les rondalles d’Andersen traduïdes per Josep Carner i Marià Manent. No fa gaires anys, Galàxia Gutenberg en feu, dels contes de tots dos autors, una edició de luxe amb una excel·lent traducció d’Anna Gasol, a la qual s’afegiren, especialment en el cas d’Andersen, altres temptatives. Passada qualsevol celebració relacionada amb Grimm o Andersen, editorial Combel ens sorprèn de manera molt grata amb una edició acuradíssima dels millors relats d’ambdós autors. La traducció d’Albert Jané és definida encertadament per ell mateix en el pròleg d’ambdós volums com a «una versió fidel dels relats originals», tan acurada i primmirada com l’edició.
El fet important és que l’editorial hagi confiat la il·lustració a dos dels millors il·lustradors catalans de l’actualitat: Joma –per al volum de Grimm– i Jordi Vila Delclòs –per al volum d’Andersen–. Són propostes ben diferents. El seu estil no té res a veure, i amb això no descobrim cap novetat. Però, tots dos fan un treball gairebé impecable. L’estil de Joma és sintètic i aparentment simple, sovint impactant, però, com diu Jané, «amb una gran capacitat de suggeriment». Hi destaca, contràriament a l’opció presa per Vila, una ambientació atemporal de les il·lustracions. El de Jordi Vila és més realista, tot recreant-se en els detalls dels decorats, del paisatge, de l’ambient... i captant de ple, en aquest cas, l’atmosfera dels contes d’Andersen. Hi destaca l’esforç enorme per situar els personatges en l’època de l’autor.

Pep Molist

Fitxa

Les millors rondalles de Hans Christian Andersen

Escriptor/a: ANDERSEN, Hans Christian

Il·lustrador/a: Jordi Vila Delclòs

Adaptació: Albert Jané

Lloc: Barcelona

Editorial: Combel

Any: 2007

ISBN: 978-84-9825-013-8

Edat: d´interès general

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris