Les Brufes

Les Brufes explica la història de dos personatges que es troben, una bruixa i una fada, cap de les quals està contenta amb la seva condició: a la Bru no li agrada ser una bruixa i a la Fa no li agrada ser una fada. Però el problema s'arreglarà quan l'atzar farà que bruixa i fada es trobin i vegin que totes dues es poden complementar.

No ens trobem davant d'un conte alliçonador, sinó d'uns fets que passen i que caminen cap a un final feliç sense buscar tres peus al gat, amb una història alegre i plena de bones intencions que es reflecteixen en les paraules, plenes de connotacions dòcils, que busquen en tot moment crear una sensació agradable.

El text d'Anna Rispau i Tessa Julià es narra tot en present, com si algú ens expliqués el que succeeix de manera col·loquial, sense que, a priori, res ens sembli ni positiu ni negatiu. És una manera d'expressar-se que s'acosta a la que fan servir els infants que narren els esdeveniments.

Aquest estil té un però, i és que el text es torna una mica embolicat: les accions passen massa ràpides, sense assentar-se, i oblidant sovint els referents dels actes esmentats. La quasi nul·la utilització de comes i el constant ús del present d'indicatiu fan que la lectura sigui molt fugaç. Així doncs, els personatges, i el conflicte i la resolució, passen, en certa manera, volant.

El duet d'escriptores es complementa bé. És ben probable que Anna Rispau, més avesada a la poesia, hagi estat l'encarregada dels encanteris, que agradaran als lectors, i que apareixen en lletra de pal i en negreta.

Ajuden a la fluïdesa de la història –enteneu-ho en certs moments com una virtut i una manera de fer– les il·lustracions de Valentí Gubianas. L'artista, tal com ens té acostumats, es mostra desinhibit en la pinzellada, el traç, el festival cromàtic o les composicions. Combinant les aigües i la punta seca, deforma, gira i juga amb les formes al seu gust, que realment fan créixer el llibre.

Pel que fa a la maquetació, tenim la sensació que en determinades il·lustracions falta espai per encabir el text, o si més no n'hi ha poc. Imatge i text haurien agraït un format més gran.

Sergi Portela

Fitxa

Les Brufes

Escriptor/a: RISPAU, Anna; JULIÀ, Tessa

Il·lustrador/a: Valentí Gubianes

Lloc: Barcelona

Editorial: Mosaics

Pàgines: 28

Any: 2021

ISBN: 978-84-949150-4-8

Edat: per als més petits

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris