L'efímera

L’efímera o efèmera és un insecte d’uns dos centímetres de llarg, d’ales transparents i membranoses que no es poden plegar i amb dues o tres «cuetes» al final de l’abdomen, però la característica que l’ha convertit en protagonista del conte de Stéphane Sénégas (Carcassona, 1974) és que té una vida molt breu. Quan els nens de la història adopten aquesta bestioleta tan delicada encara no en saben ni el nom; per això un d’ells busca informació sobre la criatura a Internet i hi descobreix la terrible veritat: només podran gaudir unes hores de la seua companyia. Per tal de consolar el germà petit, el gran proposa de fer passar un dia fantàstic al nou amic: així, tots tres juguen a pirates, a cow-boys, munten un circ, una pista de carreres amb cotxes teledirigits i també miren la tele junts. Però el temps no es deté i la mort arriba.

A partir d’un plantejament no del tot original, l’autor francès crea un àlbum que sorprèn per les perspectives i els enquadraments, especialment eficaços per mostrar alhora un animalot diminut i dos xiquets, així com per l’expressió dels rostres –també de l’insecte– i pels detalls d’humor en les escenes dels jocs: l’efímera amb barret de pirata, penjant d’un trapezi, amb casc en les carreres o amb un refresc davant la pantalla del televisor. Les il·lustracions, contingudes quant al color –ocres, marrons, verds apagats i granats–, apareixen sobre un fons que imita la textura del paper d’estrassa, com buscant l’equilibri entre la sobrietat cromàtica que exigeix la transcendència de la mort i l’alegria i la frivolitat del carpe diem. Sense ser cap obra mestra, L’efímera té gràcia a tractar una qüestió difícil i manté un to just, entre la tristesa i la serietat i el gaudi de viure.

Arantxa Bea

Fitxa

L'efímera

Escriptor/a: SÉNÉGAS, Stéphane

Il·lustrador/a: Stéphane Sénégas

Traducció: Pere Comellas Casanova

Lloc: Barcelona

Editorial: Takatuka

Col·lecció: Takatuka Àlbums

Pàgines: 40

Any: 2016

ISBN: 978-84-16003-65-5

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris