En Càndid i la resta

En Càndid i la resta, guardonat amb el XI Premi Internacional Compostel·la, és un àlbum catàleg que presenta una sèrie de situacions-imatges que descriuen com se sent en Càndid, el protagonista, en relació amb els altres. Adjectius com exòtic, peculiar, extravagant, rar, estrafolari, singular, especial, incomprès, estrany... defineixen els seus sentiments, que el fan sentir-se diferent. 
La diferència ens fa ser únics. Però volem ser diferents dels altres? De fet, tothom és igual en la seva diferència, oi? En Càndid i la resta és una paràbola il·lustrada per reflexionar sobre la construcció de la pròpia identitat i la necessitat (o no) de pertànyer a una comunitat.
«A en Càndid no li agrada ser el centre de les mirades. Ni tampoc semblar invisible.» És un personatge complex. Tots ho som. També el món en què vivim. Els autors aconsegueixen transmetre aquest complex missatge amb molta senzillesa, i és aquí on rau el poder d’aquest àlbum. Frases breus i imatges sintètiques que, en forma de metàfores visuals, expliquen i exemplifiquen les curtes frases de text d’una manera excel·lent. Aquest sintetisme en els canals textual i visual permet universalitzar un missatge que Kalandraka s’encarregarà de fer arribar al món, ja que ha traduït el llibre –originàriament en castellà– a sis llengües més. 
El missatge promou la reflexió i convida el lector a continuar la història, que no acaba amb en Càndid, ja que al final del llibre se’ns presenta un nou personatge, en Fidel. S’intueix, així, una «repetició» de la trama, ja que ell tampoc és com la resta. I nosaltres, ho som? Per què no intentem il·lustrar les nostres diferències i semblances i deixem que siguin les imatges les que parlin de nosaltres, com ho fa Inaraja? Ja tinc ganes de portar el llibre a l’aula!

Emma Bosch

Fitxa

En Càndid i la resta

Escriptor/a: PINTADERA, Fran

Il·lustrador/a: Christian Inaraja

Traducció: Marta Morros Serret

Lloc: Barcelona

Editorial: Kalandraka Catalunya

Pàgines: 48

Any: 2018

ISBN: 978-84-16804-62-7

Edat: a partir de 7 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris