EDOLL: Intel·ligència artificial

EDOLL és un dispositiu electrònic, un nou exemple d’intel·ligència artificial que és capaç de parlar i escoltar i és, a més d’un immens pou de dades, l’amic inseparable de la persona que esdevé el seu propietari, en aquest cas, de l'Alexandra Prim, l'Àlex. 

EDOLL és una novel·la per a joves construïda a partir d'un diàleg constant que va d'inici a fi, centrada en la relació que s'estableix entre aquests dos personatges i alguns altres –família i amics– que es mouen al seu voltant. És una novel·la de ciència-ficció que posa el focus en un futur tan proper que és a tocar, una al·legoria sobre els mòbils i les xarxes socials, que entren dins les nostres vides i sovint les condicionen de cap a cap.

En un principi, la relació entre tots dos és cordial, més aviat rutinària i plana. A mesura que la novel·la avança, el dispositiu va agafant un to de superioritat, amb un deix alliçonador, cap al seu amic humà, el qual no acaba de veure clara la direcció que pren la relació. La superioritat de la màquina es torna autoritària i fins i tot maligna i tòxica, i el lector veu com els personatges canvien, evolucionen, sorprenen, i com, a la segona part, la novel·la guanya una intensitat increïble.

EDOLL és un interessant exercici literari que planteja un estira-i-arronsa intens entre dos personatges protagonistes que tenen una evolució clara; és una mostra d’una situació futura amb tants ingredients ja coneguts que fan que s'assembli molt a la nostra i que ofereix molts fils per parlar i per reflexionar.

Pep Molist

Fitxa

EDOLL: Intel·ligència artificial

Escriptor/a: FOLCK, Jordi

Lloc: Barcelona

Editorial: Barcanova

Pàgines: 136

Any: 2018

ISBN: 978-84-489-4134-5

Edat: a partir de 13 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris