Curiositats del món natural per a tothom

El títol del llibre no deixa lloc a dubtes: les curiositats que ressenya Renom, biòleg i comunicador científic, poden interessar tant els infants que entren dins la franja d’edat lectora recomanada per l’editorial com un espectre més ampli de curiosos, i, això, gràcies a l'encertat to divulgatiu. En aquest sentit, tot i que alguns aspectes del contingut i del lèxic poden estar una mica per damunt del nivell de comprensió dels lectors infantils, el cert és que l’esforç de concisió i la claredat expositiva permeten superar aquest possible escull. 

L’autor fa gala d’una prosa planera i fresca, reforçada per l’ús de recursos que fan l'obra més atractiva i assequible. Estem parlant, per exemple, de la tria d’uns títols i subtítols suggeridors, de la inclusió d’uns subtils tocs d’humor i de la creació de connexions enginyoses. Així, cada tema s’aborda des de dos angles diferents que es presenten en paral·lel a doble pàgina. L’enllaç que s’estableix entre totes dues aproximacions sol tenir un poder expansiu que suscita múltiples evocacions i reflexions. Una mostra d’aquesta duplicació de la mirada: després de definir que l’èider és un ànec marí i d’apuntar-ne algunes de les característiques, Renom enceta la plana del costat amb el contrapunt «En anglès, el plomissol d’èider s’anomena eiderdown, terme que en català ha derivat en edredó.» I ho fa de manera que aquestes curiositats s’acoblin amb naturalitat al contingut científic.  

Les il·lustracions de Losantos, en blanc i negre a l’interior, amb un estil caracteritzat per la humanització dels animals i amb la seva capacitat transmetre una idea de forma sintètica, casen a la perfecció amb el to del text.  

Un llibre honest, amb pròleg, índex alfabètic i taula de continguts per seguir fent fàcils les coses, i ofert amb la humilitat amb què, sovint, es presenten obres molt recomanables. 

Gemma Mulet Cugat

Fitxa

Curiositats del món natural per a tothom

Escriptor/a: RENOM, Pere

Il·lustrador/a: Cristina Losantos

Lloc: Barcelona

Editorial: Baula

Pàgines: 128

Any: 2018

ISBN: 978-84-479-3529-1

Edat: d´interès general

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris