Tot el que sé de la caca

Com endevinem amb el títol, aquest és un llibre pensat per ajudar els més petits de casa a adquirir hàbits d’autonomia personal i higiene. En concret, el llibre és un petit manual per explicar l’ús del vàter, normalitzant el fet d'anar-hi, per tal d’acompanyar els infants que ja els toca deixar l’orinal.

Els llibres d’hàbits i conductes no sempre són ben rebuts a causa de la seva evident funcionalitat educativa, però malgrat això tenen el seu públic i la seva demanda. Per tant, és d’agrair que, periòdicament, autors de primera línia facin les seves aportacions. En aquest cas, Copons i Galí, dos autors que han aconseguit la difícil fita d’agradar tant al públic com a la crítica, presenten una proposta dins la via comunicativa de l’humor, aquella en la qual sembla que se senten més còmodes.

Un germà gran instrueix la seva germana explicant que tothom fa caca, humans i bèsties. Després de fer un ràpid repàs de diferents estils, mides i curiositats de la caca d’alguns animals, se centra en les dificultats que pot trobar-se un infant: que no hi hagi paper, que s’escapin pets, que no surti...  

El format gran i quadrat del llibre i la composició interna de la pàgina, clara i elegant, fan que el conjunt respiri molt bé. Si hi sumem l’estil fresc de les il·lustracions i la bona complementarietat entre allò que no diu el text però que trobem amplificat amb la imatge, el resultat és un llibre molt correcte que compleix amb escreix l'objectiu que buscava.

És realment destacable la capacitat de Galí per dir tant amb tan poc; mireu per exemple l'escena del gos. Per contra, he de reconèixer que no acabo d'entendre la sorpresa final que s'amaga darrere la solapa. No sé si es tracta d'una sortida esbojarrada o té algun significat que se m'escapa.

La nota negativa se l'emportaria un problema de fabricació. El llibre està editat com molts llibrets de cartró per a primers lectors, sense guardes ni portada. Aquest sistema és molt interessant perquè permet jugar amb la il·lustració a doble pàgina sense patir pel plec del mig. Ara bé, en aquest cas que ens ocupa, els fulls de cartró estan mal encolats i es desenganxen en passar la pàgina.

Glòria Gorchs

Fitxa

Tot el que sé de la caca

Escriptor/a: COPONS, Jaume

Il·lustrador/a: Mercè Galí

Disseny: Estudi Miquel Puig

Lloc: Barcelona

Editorial: Combel

Pàgines: 26

Any: 2018

ISBN: 978-84-9101-310-5

Edat: per als més petits

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris