Rut sense hac

La Rut és una adolescent que a causa d’un càncer que va tenir a la infància arrossega seqüeles físiques i psicològiques. Manté el seu secret a les fosques fins que comença els seus estudis a un nou institut, on coneix un grup de noies que li oferiran la seva amistat, li faran costat i l'ajudaran a superar les inseguretats i la por al retorn de la malaltia.

Rut sense hac és una història de superació, amistat i amor, escrita amb la delicadesa característica i la sensibilitat que traspua l’obra de Muriel Villanueva, que ja ens va meravellar amb Duna, diari d’un estiu i que ha rebut diversos guardons literaris. La novel·la, segons explica l’autora, està inspirada en el cas real d’una amiga seva; aquesta realitat es deixa sentir en el transcurs de la lectura, que ofereix un testimoni creïble de la malaltia i un retrat fidedigne de la força dels sentiments a l’adolescència.

Tot i presentar innumerables virtuts com a novel·la testimonial, potser els manca una mica més de credibilitat i detall als personatges al voltant de la Rut, especialment les seves amistats, que són descrites en alguns moments amb un perfil força estereotipat (l’espiritual, la presumida, la gòtica…). Altres personatges, al contrari, resulten més polièdrics i perfilats, com la mateixa Rut o el seu germà mitjà.

La lectura és senzilla en la forma (el contingut no és pas senzill) i el ritme és correcte, encara que la part central potser es fa una mica llarga; tampoc és una novel·la on hi hagi inici, nus i desenllaç a l’ús, perquè més aviat explica una època de la vida de la Rut. Com en altres escrits de Muriel Villanueva, és destacable el plantejament d'un tema complex descrit d'una manera senzilla.

En conjunt, una novel·la que de ben segur que gaudiran tots els lectors amants de les novel·les realistes i amb sentiment, com ja ha demostrat guanyant l’any 2017 el Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, votat per nois i noies de 14 i 15 anys.

Júlia Baena

Fitxa

Rut sense hac

Escriptor/a: VILLANUEVA, Muriel

Lloc: Barcelona

Editorial: Columna

Col·lecció: Clàssica

Pàgines: 254

Any: 2018

ISBN: 978-84-664-2383-0

Edat: a partir de 13 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris