Editorial

Bernat Cormand
Director de Faristol

El 2020 ha estat un any convuls. No podíem imaginar-nos, abans de les primeres notícies de l’existència de la covid-19, que un virus que va començar a treure el cap a Sichuan acabaria esdevenint una pandèmia que ha sacsejat el món sencer. I no sols ha tingut aquest abast geogràfic, com ja sabeu, sinó que ha tocat tots i cadascun dels estaments de la societat; els infants, els llibres i l’educació, és clar, tampoc no se n’han lliurat. D’altra banda, no podem oblidar que aquesta sacsejada ens ha fet conscients, més que mai, de les mancances (culturals, socials, econòmiques) que arrosseguem de fa dècades.

Dins d’aquest context en què imperen la confusió i les preguntes, en un moment en què el futur és incert per a tothom, com a professionals del sector, però també com a pares i mares, necessitem aturar-nos per reflexionar sobre l’aclaparadora situació. En aquest sentit, com qui posa un gra de sorra, des de Faristol hem pensat que calia dedicar aquest n. 92 al coronavirus a través de la literatura infantil i juvenil, que és el que coneixem, per oferir un espai (humil) de lectura i reflexió. Inicia el número un relat de la pandèmia a través d’àlbums infantils d’arreu, des del primer confinament fins avui. A continuació, un grup de bibliotecàries, a qui hem donat veu, expliquen en forma de dietari la seva experiència des de la trinxera. De fet, les biblioteques han estat uns mesos tancades, però podem llegir en temps de crisi? També parlem d’això en aquestes pàgines. L’altra qüestió que hi ha sobre la taula és la virtualitat imperant, inclús obligada, que ha portat a utilitzar nous canals de difusió (cultural) i coneixement, amb llums i ombres. En qualsevol cas, si busqueu respostes, no us fixeu només en la forma o el color que té el virus, sinó que recomanem que llegiu les històries que us facin volar lluny. Ho són, per exemple, les que escriu l’escriptora xilena María José Ferrada, la qual entrevistem, o la selecció de deu títols que parlen de fets que sacsegen el món.

Concloem aquest número amb un petit homenatge a Conxita Zendrera, que, amb cent anys i tota una vida envoltada de llibres per a infants i joves, ens va deixar abans de l’estiu. Gràcies al seu bon ull com a editora i una gran passió dedicada a l’ofici, petits i grans hem pogut gaudir de referents de la LIJ com Hergé, Astri o o Gianni Rodari. Us desitgem una bona lectura.

92

novembre 2020

FARISTOL número 92
novembre 2020

Editat pel ClijCAT,
Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI / IBBY)
C. Mallorca, 272. 08037 Barcelona
Tel. 93 487 45 25 Adreça electrònica: clijcat@clijcat.cat
www.clijcat.cat

Amb el suport del Departament de Cultura i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Consell de redacció: Director: Bernat Cormand
Secretària: Marta Roig
Cristina Correro, Fe Fernández, Tàssies, Mariona Trabal

Equip de crítics: Marc Alabart, Júlia Baena, Mònica Baró, Arantxa Bea, Clara Berenguer, Emma Bosch, Joan Bustos, Enric Codina, Bernat Cormand, Cristina Correro, Anna Díaz-Plaja, Teresa Duran, Glòria Gorchs, Anna Juan, Pep Molist, Gemma Mulet, Sergi Portela, Joan Portell, Moisès Selfa, Tàssies, Jaume Vilarrubí.

Programació: disseny@marianofernandez.pro

FARISTOL no es fa solidari necessàriament de les opinions expressades en els diversos articles i crítiques.

DIP. LEGAL B.14.856-1995 ISSN 02013-2427
Il·lustració de la portada: Travessia, de Peter Van den Ende, publicat per Libros del Zorr

^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris