Editorial

Documento sin título
Bernat Cormand

Bernat Cormand, el director de Faristol, ens va deixar el mes d'abril passat. El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, el Consell de Redacció de la revista, les anteriors direccions i l'equip de crítica trobem a faltar pregonament el nostre company i amic.

En aquest número, el Consell de Redacció ha comptat amb l'ajut generós de Pep Molist i Joan Portell, els antics directors, que han assumit interinament les seves antigues tasques. Bernat Cormand ha deixat petja de rectitud i qualitat a Faristol, i ha afinat l'orientació de la publicació cap a un periodisme que, sense perdre la vocació divulgativa, ha cercat la generació de discurs teòric per estimular els arguments de professionals, docents i crítics, un periodisme que suggereix temes elaborats per i per a les persones de la comunitat del llibre infantil i juvenil, en un temps en què s'han fos les capçaleres específiques i els suplements literaris de la premsa generalista. L'últim tema que vam decidir suggerir-vos, amb el Bernat Cormand, és el de les obres de no-ficció (adaptant la terminologia anglesa non fiction), documentals (segons la francesa documentaires) o de coneixements (la més nostrada).

A tall d'introducció, obrim el dossier amb una reflexió de Begoña Román que valora allò que la mirada de la no-ficció aporta al pensament, de forma complementària a allò que només pot aportar-hi la ficció. Teresa Duran ens farà gaudir de l'Arbre de la Ciència, de les arrels a la capçada i, és clar, del fruit. Mònica Baró ens acompanyarà per escenaris contemporanis, amb una petita història dels llibres de coneixements des dels anys seixanta del segle xx fins al moment en què comencen a hibridar-se a l'àlbum il·lustrat. Aquest és el punt de partida de la xerrada que fem amb quatre de les millors editores d'aquesta mena de llibres: Mireia Trius, de Zahorí; Noemí Mercadé, de Combel; Elodie Bourgeois, de Joventut, i Sonia Antón, de Maeva Young. Complementem la seva visió amb la perspectiva d'Aina Bestard i de Ximo Abadía des de l'autoria. Els llibres de coneixements aniran a l'escola amb Mireia Duran, fullejarem revistes adreçades a infants que inclouen seccions de coneixements amb Esther Granados i seurem al sofà de la llibreria Sendak amb les recomanacions de Núria Càrcamo i Aitor Martos. Només cal girar les pàgines.

Però, abans, encabim una notícia que ens arriba al tancament del número: l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya ha atorgat el Premi Junceda d'Honor a Bernat Cormand. Sí, sempre gaudirem de la poesia dels seus dibuixos.

94

novembre 2021

FARISTOL número 94
novembre 2021

Editat pel ClijCAT,
Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI / IBBY)
C. Mallorca, 272. 08037 Barcelona
Tel. 93 487 45 25 Adreça electrònica: clijcat@clijcat.cat
www.clijcat.cat

Amb el suport del Departament de Cultura i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Consell de redacció: Director: Bernat Cormand
Secretària: Marta Roig
Cristina Correro, Fe Fernández, Tàssies, Mariona Trabal

Equip de crítics: Marc Alabart, Júlia Baena, Mònica Baró, Arantxa Bea, Clara Berenguer, Emma Bosch, Joan Bustos, Enric Codina, Bernat Cormand, Cristina Correro, Anna Díaz-Plaja, Teresa Duran, Glòria Gorchs, Anna Juan, Pep Molist, Gemma Mulet, Sergi Portela, Joan Portell, Moisès Selfa, Tàssies, Jaume Vilarrubí.

Programació: disseny@marianofernandez.pro

FARISTOL no es fa solidari necessàriament de les opinions expressades en els diversos articles i crítiques.

DIP. LEGAL B.14.856-1995 ISSN 02013-2427
Il·lustració de la portada: Paisatges perduts de la terra, d'Aina Bestard (Zahorí, 2020).

^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris