Editorial

La revista arriba al número 95 i l’entitat que l’edita (el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, d’ara en endavant Ibbycat) celebra els quaranta anys! Davant d’aquestes xifres tan rodones no ens podem estar d’agrair-vos la confiança i celebrar amb tots vosaltres l’alegria d’haver arribat plegats fins aquí.

El camí recorregut és llarg; potser, fins i tot, més llarg que algunes de les sèries que protagonitzen el dossier d’aquest número. Són moltes persones les que han format part de la nostra història, i a totes elles, siguin o no entre nosaltres, les sentim tan properes com els personatges que acompanyen els lectors d’una col·lecció.

En aquesta història de quatre dècades, la revista Faristol ha estat, quasi des del principi (1985), el mitjà de divulgació i anàlisi de la LIJ a casa nostra, s’ha posicionat com un referent i ha resseguit l’evolució d’un sector ric i divers amb els mitjans i les possibilitats que oferia cada moment.

Primer, amb un Consell de Redacció integrat pel Comitè Executiu, sota la coordinació de l’escriptor Francesc Sales Coderch (1947-1995) i l’editor Carles-Jordi Guardiola Noguera, que recentment ha fet noranta anys. A partir de la presidència de Joan Agut Rico (1934-2011), el Consell de Redacció passa a ser un equip independent presidit per primer per Martí Olaya Galceran (1927-2014), Anna Gasol després i Teresa Duran, que, si no estem errats, va ser la directora que més anys va ocupar el càrrec. Ella va ser l’artífex de la primera renovació de la revista quant a formats i continguts i la responsable de la creació del primer equip de crítica. Pep Molist i Joan Portell van ser els directors següents, i sempre els estarem agraïts per agafar les regnes dels dos últims números, després de la sobtada absència del nostre estimat Bernat Cormand, director del 2017 fins al 2021.

A tots ells, a tots vosaltres i a tots els que han format part de la història del Consell i la revista (membres dels diferents consells de redacció, crítics, autors, bibliotecaris, llibreters, editors, docents, mediadors, membres del Consell Executiu, articulistes...) us donem les gràcies per haver fet possible aquest aniversari.

En el proper número tindrem nova directora. Es tracta d’Arantxa Bea, que per la seva vàlua, experiència i vinculació a Faristol ha merescut la confiança unànime del Consell Executiu de la nostra entitat.

Des d’aquí li desitgem molta sort i encerts en aquesta responsabilitat.

 

Lluís Zendrera
President de l’Ibbycat
Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil

95

abril 2022

FARISTOL número 95
abril 2022

Editat pel ClijCAT,
Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI / IBBY)
C. Mallorca, 272. 08037 Barcelona
Tel. 93 487 45 25 Adreça electrònica: clijcat@clijcat.cat
www.clijcat.cat

Amb el suport del Departament de Cultura i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Consell de redacció:
Directors: Pep Molist i Joan Portell
Secretària: Marta Roig
Cristina Correro, Fe Fernández, Tàssies, Mariona Trabal

Equip de crítics: Marc Alabart, Júlia Baena, Mònica Baró, Arantxa Bea, Clara Berenguer, Emma Bosch, Joan Bustos, Enric Codina, Cristina Correro, Ana Díaz-Plaja, Teresa Duran, Glòria Gorchs, Anna Juan, Pep Molist, Gemma Mulet, Sergi Portela, Joan Portell, Moisès Selfa, Tàssies.

Correcció: Jordi Ferré

Programació: disseny@marianofernandez.pro

FARISTOL no es fa solidari necessàriament de les opinions expressades en els diversos articles i crítiques.

DIP. LEGAL B.14.856-1995 ISSN 02013-2427
Il·lustració de Liliana Fortuny a Bitmax & Co, de Jaume Copons i Liliana Fortuny (Combel, 2

^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris