Un fill

(Premi Joaquim Ruyra 2014) 

El darrer Premi Joaquim Ruyra de 2014 va caure a les mans d’Alejandro Palomas i el seu excel·lent Un fill. Palomas ens convida a completar el puzle d’una història de mentides entre pare i fill a partir de la mirada de diversos dels seus protagonistes. Cada capítol, narrat amb veu pròpia, ens ofereix una part de la vida del petit Guillem, un infant que, malgrat la voluntat d’oblit del seu pare, va descobrint que la realitat no sempre és com li volen donar a conèixer. El nen, acompanyat per la veu de la seva psicòloga, del pare o fins i tot d'una mestra de la seva escola, va deixant entreveure la seva infantesa, mancada de la mare, de viatge a l’Orient Mitjà. En paral·lel, la història ens deixa pinzellades d’altres històries d’infants que, innocents, esperen que tot se solucionarà recitant la paraula Supercalifragilisticespialidós que Mary Poppins diu en la seva famosa pel·lícula, un mot que tant de bo pogués solucionar tots els mals del món, com passa en la pel·lícula homònima. 

Palomas, autor del qual no teníem cap referència juvenil en català, malgrat que ha seguit una trajectòria prou extensa en el món de la literatura, ens ofereix una història plena de bones maneres, amb una estructura molt sòlida. A l’estil d’una novel·la policíaca, el lector va endevinant les pistes que el portaran a resoldre el cas del petit Guillem. L’autor, a més, malgrat que tracta alguns dels temes més difícils de la vida de les persones, no cau en la llàgrima fàcil, sinó que, seguint un camí prou veraç, afronta el tractament dels diversos temes que es plantegen (i que no desvelaré per mantenir l’interès dels lectors: seria com dir que l’assassí és el jardiner just quan hom sospita que és el xofer). 

Una obra molt rodona, ben acabada i amb personatges amb relleu. Sense cap mena de dubte, un just guanyador del premi.

Joan Portell

Fitxa

Un fill

Escriptor/a: PALOMAS, Alejandro

Lloc: Barcelona

Editorial: La Galera

Col·lecció: Bridge

Pàgines: 288

Any: 2015

ISBN: 978-84-941857-4-8

Edat: a partir de 13 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris