Tot per l'aire. Una història contada en deu cantonades

Jason Reynolds té una trajectòria consolidada en el món de la literatura juvenil; ha escrit diverses novel·les premiades als Estats Units, el seu país d’origen, així com assajos i poesia per a joves.

A Tot per l’aire. Una història contada en deu cantonades, traduïda al català per Carla Benet Duran, l’autor ens ofereix el retrat d’un barri i els seus habitants confegit a la manera d’un quadre impressionista: les deu narracions curtes que hi trobem conformen, peça a peça, línia a línia i color a color, una panoràmica plena d’humanitat i calidesa narrada en tercera persona a partir dels fragments de les vides dels seus protagonistes. Hi trobem desitjos, anhels, pors, inseguretats, amistats, amors i molt sentit de l’humor en els seus entranyables personatges, joves i adults, que comparteixen aquests trets humans universals.

Destaquen els meravellosos diàlegs entre personatges i la varietat en els ritmes i estructures de les diferents narracions, així com els lleugers i delicats fils que uneixen el teixit entre els diferents relats, més enllà de la presència d’un autobús escolar que cau del cel (el toc de fantasia en uns relats de caire realista). L’autor comprèn, estima i posa en relleu la importància de les arrels geogràfiques, del barri, la seguretat i referència dels llocs viscuts en la infantesa, a través d’aquestes cantonades, carrers i establiments.

L’estil literari de l’autor, vibrant, poètic i directe, el fa original i únic. La barreja de l’ús refrescant del sentit de l’humor i la tendresa que impregna tot el llibre pot recordar en alguns moments autors paisans de Jason Reynolds, com Sherman Alexie, i autors de casa nostra, com Anna Manso i Àngel Burgas. Quant al format, es comencen a veure narracions curtes més sovint que fa uns anys, com en el recent Espais interiors d’Elin Nilsson, que aporten varietat a un panorama literari juvenil dominat per la novel·la i la serialitat.

Com a punts menys a favor, potser la mida de la tipografia i l’interlineat són un pèl petits i en resulta una taca de text una mica densa, i un sumari amb els deu relats no hauria anat malament. Tret d’aquests detalls, sense cap mena de dubte aquest és un gran encert de l’editorial Sembra, que celebrem i agraïm molt que hagin publicat.

 

Júlia Baena

Fitxa

Tot per l'aire. Una història contada en deu cantonades

Escriptor/a: REYNOLDS, Jason

Traducció: Carla Benet Duran
Correcció: Pere Joan Buforn

Lloc: Barcelona

Editorial: Sembra

Col·lecció: Llavors

Pàgines: 123

Any: 2021

ISBN: 978-84-16698-55-4

Edat: a partir de 11 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris