Tangram Gat

A hores d’ara, quan sembla impossible sorprendre's dins el món literari infantil, és una alegria topar-te amb un llibre com aquest Tangram Gat, obra de dos autors holandesos desconeguts a casa nostra, però reconeguts i premiats en l’àmbit europeu.

Tal com indica el títol i com descobrim a la coberta, l’obra es construeix a partir del joc xinès anomenat Tangram, una mena de puzle de set peces que es combinen per fer centenars de figures.

Amb dos triangles grans, un triangle mitjà, dos triangles petits, un quadrat i un paral·lelogram, l’il·lustrador construeix diversos animals i ens els presenta primer en un únic color, com en el joc original, i després il·lustrats. En tots dos casos la forma és exacta i segueix estrictament les possibilitats geomètriques de les figures del Tangram.

Tot i aquesta limitació, Martijn van der Linden és capaç de dotar de personalitat els animals creats, no només a través de la forma, sinó també amb unes il·lustracions pictòriques molt realistes on destaquen les expressions dels rostres.

I el llibre podria ser això: un catàleg de virtuosisme il·lustrat on trobéssim les figures destacades sobre fons blanc, a l’estil d’un imatgiari. Però la proposta va més enllà i l’autora construeix amb tots aquests personatges una història divertida i fresca, ben resolta, pensada per a primers lectors.

Amb frases curtes i directes, la veu d’un nen narrador ens parla del seu avorriment, d’allò que va fent amb les figures del Tangram i, volgudament, omet paraules per convidar-nos a jugar amb ell, a endevinar què esdevindran les formes anònimes un cop girem la pàgina.

Si fins ara el Tangram despertava interès en l’àrea d’ensenyament de les matemàtiques, per introduir conceptes de geometria plana, en el disseny o la psicologia, ara també podem sumar-hi el seu valor narratiu.

Tangram Gat és una proposta elegant, intel·ligent i original, que es complementa amb un Tangram de cartró per poder continuar creant a partir del joc literari.

Glòria Gorchs

Fitxa

Tangram Gat

Escriptor/a: RINCK, Maranke

Il·lustrador/a: Martijn van der Linden

Traducció: Maria Rosich Andreu

Lloc: Barcelona

Editorial: Ekaré

Pàgines: 56

Any: 2017

ISBN: 978-84-946699-5-8

Edat: per als més petits

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris