Sedafí. Història d'un cuc de seda.

Tothom qui hagi tingut a casa cucs de seda alguna vegada gaudirà amb aquest conte, especialment per la descripció visual del procés de convivència amb la clàssica capsa de cartró, a l’interior de la qual es produeixen els petits miracles de la vida dels cucs de seda.

També interessarà els qui no n’hagin tingut, perquè el llibre dona fe, d’una manera senzilla però acurada, dels detalls del procés i del pas del temps. Aquest vessant pedagògic és, potser, el millor actiu de la proposta de Molist i Inaraja, l’escriptor i el dibuixant de Sedafí. Història d’un cuc de seda.

Els cucs de seda arriben a la casa com a regal de l’oncle Tatí, que els porta, quan encara són ous, des de l’Orient Llunyà. Tots són blancs tret d’un, en Sedafí, que llueix un vermell brillant. El color d’en Sedafí anirà canviant a cada muda de pell i, quan s’embolica en el capoll de seda per fer la metamorfosi en papallona, tots els capolls són grocs tret del seu, que és de tots colors. Surten les papallones, s’aparellen i ponen els ous. Els infants de la casa valoraran la particularitat d’en Sedafí prenent partit actiu en un final feliç.

Escrit en primera persona del plural, des del punt de vista dels infants que reben el regal dels cucs de seda, el text de Pep Molist descriu amb tendresa i precisió tot el procés, dosifica anècdotes al voltant del personatge i calcula amb encert l’omissió del destí de les papallones un cop s’han reproduït, per reforçar la il·lusió d’un missatge vitalista i positiu.

Els dibuixos de Christian Inaraja, recent guanyador de l'XI Premi Internacional Compostel·la d'Àlbum Il·lustrat, ofereixen algunes imatges per a la memòria, com la de la capsa amb els capolls de seda plens de vida, a la nit, a casa dels nens. A banda, fan un interessant trajecte entre els enquadraments que mostren la família que contempla la capsa dels animalons i aquells que mostren la vida d’en Sedafí i els seus companys, en què el fons blanc de la doble pàgina del llibre esdevé la capsa dels cucs de seda. Una demostració més del saber fer d’un autor que passa per un estat de gràcia.

 

Tàssies

Fitxa

Sedafí. Història d'un cuc de seda.

Escriptor/a: MOLIST, Pep

Il·lustrador/a: Christian Inaraja

Lloc: Barcelona

Editorial: El Cep i la Nansa

Pàgines: 40

Any: 2019

ISBN: 978-84-17756-18-5

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris