Rondalles contades a la vora del foc

Rondalles a la vora del foc és un petit volum d’edició cuidada acompanyat d’un audiollibre. A les primeres pàgines trobem un prefaci breu i molt general sobre les rondalles, seguit d’una introducció de l’autora de les versions que ens explica, l’objectiu i el contingut de l’obra. Es tracta de l’adaptació de set rondalles que foren publicades entre 1909 i 1925 pels literats i folkloristes Serra i Boldú, Alcover, Verdaguer i una d’origen japonès que aparegué a La Rondalla del Dijous. Són relats de tipologia diversa: meravellosos, d’animals, contarelles, etc. L’autora ha respectat l’argument però ha adaptat l’estil i el llenguatge, eliminant els dialectalismes i les formes idiomàtiques fora d’ús en l’actualitat. Tanmateix, s’ha cregut necessari incorporar un «petit glossari per als més petits» on s’explica el significat de disset paraules o elements fraseològics. Cada rondalla s’acompanya d’un dibuix a ploma, molt senzill i de traç infantil.

En conjunt, l’obra ens sembla de difícil encaix. D’una banda, tant els paratextos com les introduccions i la presentació del llibre, el tipus i color de paper, la coberta, etc., semblen adreçats a un públic adult –potser pares o mestres–, de l’altra, la intenció manifestada, les il·lustracions i el glossari ens porten a pensar en el públic infantil. Si el públic era l’adult, no calia fer cap mena d’adaptació textual, es podien presentar les rondalles amb una simple adaptació a les convencions ortotipogràfiques actuals i potser caldria una introducció més concreta i raonada; si es pensava en els joves lectors calia un llibre amb un altre enfocament, més dinàmic i visual. 

Caterina Valriu

Fitxa

Rondalles contades a la vora del foc

Escriptor/a: -, -

Il·lustrador/a: Joana ara Segarra

Adaptació: Rosa Oliveros Arasa

Lloc: Barcelona

Editorial: Filigrana

Pàgines: 90

Any: 2019

ISBN: 978-84-120687-0-2

Edat: a partir de 9 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris