Quin dia tan bèstia!

Quin dia tan bèstia! de Mary Rodgers (Nova York, 1931-2014) va publicar-se per primera vegada als Estats Units l’any 1971 amb el títol Freaky Friday. La novel·la es va convertir en tot un fenomen, va rebre premis importants, es va  traduir a diferents llengües i va ser adaptada al cinema en diverses ocasions.  

L’any 1982 va aparèixer a la col·lecció «L’Esparver» de La Magrana amb traducció de Maria Antònia Oliver, i ara es reedita dins «L’Altra Tribu» amb una revisió signada per la mateixa editorial.

És difícil analitzar objectivament aquesta obra perquè forma part dels primers llibres que vam llegir tota una generació d'adolescents, en un moment en què la literatura juvenil començava a existir com a tal. Rodgers va ser una de les autores que, dins el gènere realista, va saber introduir amb molt d’encert un toc de fantasia i, sobretot, d’humor. Una línia, la del realisme fantàstic, que després tan bé conrearien autores de casa com Maite Carranza i Anna Manso.

L’argument, malgrat que ara pot semblar molt vist, estava molt ben trobat: l’Annabel es lleva i descobreix que viu dins el cos de la seva mare. Lluny d'espantar-se, comença a imaginar el munt d’experiències que podrà viure en el món adult.

Aquesta situació, narrada en primera persona, amb la veu fresca i directa de l’Annabel, genera un munt de malentesos, moments esbojarrats i diàlegs divertidíssims, que converteixen aquesta obra en un clàssic de la comèdia. I no en tenim gaires!

El gran dubte en aquests casos és saber si la novel·la ha envellit bé i pot continuar divertint els joves d’avui. En comparació a l’obra també recuperada per «L’Altra Tribu» Quan un toca el dos, diria que al llibre de Rodgers li pesen més els anys. Principalment perquè es basteix sobre la quotidianitat d’una casa, i mostra un model familiar i de gènere molt allunyat del present.

Ara bé, si els nostres joves fan l’exercici d’imaginar-se les interioritats d'una família dels setanta, crec que no tindran problema per passar-ho bé al costat de l’Annabel. Al cap i a la fi, hi ha una cosa que no ha canviat gens: la gran distància que separa la mirada adolescent i la mirada adulta.

Glòria Gorchs

Fitxa

Quin dia tan bèstia!

Escriptor/a: RODGERS, Mary

Traducció: Oliver, Maria Antònia

Lloc: Barcelona

Editorial: L'Altra Editorial

Col·lecció: L'Altra Tribu

Pàgines: 149

Any: 2019

ISBN: 978-84-949110-1-9

Edat: a partir de 13 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris