Quan un toca el dos

Quan un toca el dos, escrita per l’autora sueca Anna-Greta Winberg i publicada per primera vegada el 1972, va ser una de les novel·les que va servir de model a l’allau d’obres realistes per a joves que arribarien després. Es va publicar en català a principis dels vuitanta, i durant força anys va ser un dels llibres més llegits, més buscats i més venuts per a infants i joves. Per què? Perquè relata des del punt de vista d’una noia de tretze anys i de forma sincera, propera i creïble l’adolescència, amb instants tan claus com la primera regla, el primer amor i desamor, i, sobretot, la separació dels pares, que ho dinamita tot en un moment en què la sensibilitat està a flor de pell. En aquells anys, les separacions encara no eren habituals al nostre país, però sí que ho devien ser més al nord. I aquest aspecte, de ben segur, en el context actual aproparà més l’obra als lectors catalans d'ara que als dels vuitanta.

Però, després de més de quaranta anys, és encara vigent el contingut i l’estil de Quan un toca el dos? Totalment, i pot connectar emocionalment amb molts adolescents d’enguany. L’únic que denota el pas del temps és l’entrada de les noves tecnologies a les nostres vides. A l’obra, hi ha elements del paisatge quotidià que ara ens semblen tremendament llunyans, com esperar que soni el telèfon de casa i la importància d’aquell so, o bé la relació d'amistat a través de les cartes, amb les quals no hi ha cap immediatesa sinó que cal deixar passar els dies amb paciència o impaciència abans no obtens una resposta. Per un adult, nicieses al costat dels sentiments i de les situacions que juguen la partida en aquesta emblemàtica novel·la juvenil.

Pep Molist

Fitxa

Quan un toca el dos

Escriptor/a: WINBERG, Anna-Greta

Traducció: Josep M. Custòdio

Lloc: Barcelona

Editorial: L'Altra

Pàgines: 190

Any: 2019

ISBN: 978-84-949110-2-6

Edat: a partir de 13 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris