No sense tu

Tessa Julià ens presenta una obra sobre la Guerra Civil espanyola, fet meritori en si mateix, ja que és necessari que proliferin propostes interessants per a infants i joves sobre la nostra història, i també sobre els seus episodis tràgics (vegeu l’article de Planes sobre la Guerra Civil en els àlbums il·lustrats). I és necessari perquè ens ajuda a entendre el present, a saber d’on venim, i a prendre distància per poder comprendre les guerres que encara ens segueixen colpint, com el drama dels refugiats. En aquest sentit, un fragment de l’obra en què certs protagonistes intenten arribar a les fronteres d’una França que no vol acollir més immigrants i que, quan ho fa, els tracta de manera infrahumana adquireix una nova dimensió si pensem en les fronteres de l’Europa actual.

L’acció se situa en un poble, Matadepera, i gira al voltant de la vida d’una família de pagesos en què el pare, el novembre del 37, pren la decisió d’anar al front a defensar el bàndol republicà. En aquest moment, Manuel Azaña s’instal·la a la zona i veurem com la mare i la filla (aquesta, sota l’aparença d’un noi) serviran a casa dels Azaña i intentaran sobreviure a una guerra que cada cop té més mal pronòstic.

La novel·la destaca per un ritme àgil que genera interès per arribar al final, pel rigor en les referències històriques, per unes intertextualitats interessants i per la riquesa en l’ús del llenguatge, especialment el que es relaciona amb la vida al camp. Si bé és cert que la història amorosa que viurà la filla és un fet que cohesiona el relat, en algun punt es troba a faltar un equilibri entre la part històrica i l'amorosa que permeti aprofundir més en el retrat social de l’època. Alhora, hi ha certs passatges que destil·len un xic d’inversemblança per la rapidesa amb què succeeixen, sobretot al final de l’obra, ja que fa la sensació que es volen incloure certs escenaris i fets històrics que queden forçats. Potser amb més extensió l’obra tindria la força que potencialment destil·la el conjunt del relat.

Lara Reyes López

Fitxa

No sense tu

Escriptor/a: JULIÀ DINARÈS, Tessa

Lloc: Barcelona

Editorial: Animallibres

Col·lecció: L'isard

Pàgines: 182

Any: 2016

ISBN: 978-84-16844-16-6

Edat: a partir de 13 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris