Les aventures d'en Cebeta

Amb motiu del centenari del naixement, el 1920, del periodista i escriptor italià Gianni Rodari (Omegna, 1920 – Roma 1980), l'allau de reedicions de les seves obres és constant i es preveu èpica. Entre les obres n'hi ha algunes que han esdevingut autèntics referents de la literatura infantil i que tothom que es dediqui en més o menys mesura al món de l'educació i de la lectura hauria de repassar tard o d'hora. Així, per exemple, no podem oblidar la famosa Gramàtica de la fantasia, un text en què Rodari va recollir les seves experiències entorn de la promoció de la fantasia a les escoles i que, malauradament, per a molts educadors ha esdevingut un autèntic receptari de fórmules per promocionar l'expressió escrita sense haver estat capaços de destil·lar l'essència de la seva didàctica. També hem de recordar els Contes per telèfon o Gelsomino al país dels mentiders. Tot i això, Les aventures d'en Cebeta és cabdal en la seva obra, especialment perquè va permetre donar a conèixer al món un autor que esdevindria de referència. 

La història és molt simple, tot i que també molt original i fantasiosa: en Cebeta, fill d'en Ceballot, es revolta contra la monarquia imposada i farà mans i mànigues per alliberar el poble del baró, el príncep, el petit duc, en Carbassó o en Tomàquet, els antics governants que feien i desfeien al seu gust, com, per exemple, posar un impost sobre la pluja o la pedregada. Rodari no fa res més que una paròdia molt interessant i il·lustrativa de l'arbitrarietat de determinats governants –hem de pensar que ell va viure intensament la dictadura de Mussolini– aplicant alguns dels principis del Partit Comunista Italià, del qual ell va ser seguidor. 

L'obra sempre es mou en la ironia, aquí encara per polir, que arribarà a l'excel·lència en la que per mi és la seva obra cabdal: Les dues vegades del baró Lamberto. Feu passada per les històries d'en Cebeta, però amb un ull posat a obres posteriors de l'autor, que li van permetre guanyar l'Andersen el 1970. 

Joan Portell

Fitxa

Les aventures d'en Cebeta

Escriptor/a: RODARI, Gianni

Traducció: Àlvar Valls

Lloc: València

Editorial: Sembra Llibres

Pàgines: 208

Any: 2020

ISBN: 978-84-166698-40-0

Edat: a partir de 9 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris