La mona de l'assassí

Penso, sense por d'equivocar-me, que La mona de l’assassí del suec Jakob Wegelius és una de les millors obres dels darrers anys. De l’autor, ja n’havíem tingut notícies amb la novel·la Esperanza (Siruela, 2004).

És una obra amb diverses curiositats: més de sis-centes pàgines dedicades a la investigació d’un assassinat que, en molts casos, s’abordaria amb molta menys extensió; les il·lustracions exquisides que acompanyen el text, que són del mateix autor —de fet, hi ha un còmic previ, elaborat per ell: La leyenda de Sally Jones (Sushi Books, 2016)—, i el fet que, tot i tractar-se d’una novel·la infantil, a la suggerent galeria de personatges que hi participen no hi figura cap infant.

La protagonista és una mona, personatge excepcional, que no parla, però escriu de meravella, amb una gran habilitat per a les feines manuals i una destresa innata per guanyar-se l’amistat de personatges que parlen per ella. D’ella, Sally Jones, sorgeix la primera persona que narra la història.

Sally Jones és la protagonista d'una novel·la policíaca que comença amb un assassinat del qual no es troba el cos de la víctima i pel qual és empresonat l’amic de la mona. Al llarg de l’obra, Sally buscarà proves per poder-lo alliberar, i la recerca guiarà l’obra cap a la novel·la d’aventures, multiplicant les escenes en diversos indrets del món.

El ritme, que avança a cop d’incidències que s'entrellacen, és excel·lent, així com l’enorme ventall de personatges. Hi apareix la cara més amable i més perversa de l’ésser humà. També és excel·lent la precisa documentació per bastir escenaris, tombs, personatges i detallar les vicissituds que passen.

És una novel·la excepcional, capaç de desvetllar emocions diverses. I tot, des de la mirada i el silenci d’un animal que es guanya personatges entranyables que són clau per a la resolució del cas, i el lector, cabdal perquè una obra d’aquest calibre circuli.

Pep Molist

Fitxa

La mona de l'assassí

Escriptor/a: WEGELIUS, Jakob

Traducció: Elena Martí Segarra

Lloc: Barcelona

Editorial: Viena

Col·lecció: El Jardí Secret

Pàgines: 636

Any: 2017

ISBN: 978-84-8330-955-1

Edat: a partir de 11 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris