La llum de les fondàries

Després de L’arbre de les mentides, La cançó del cucut i La veu de les ombres, Frances Hardinge torna a escriure una novel·la on narra magistralment una fantasia inquietant teixida fil a fil, amb paciència, dins una realitat complexa. En aquest cas, en un entorn illenc i marítim únic, on s’hi troben elements habituals de la novel·la d’aventures de mar clàssica: viatges en entorns marins exòtics i perillosos, peripècies abundants, riscos i sorpreses, pirates malcarats i personatges obscurs... però també diferències, com el protagonista principal, que no té res a veure amb l’estereotip de l’heroi i és a partir de l’arquetip que es desenvolupa com un personatge complex que evoluciona en el transcurs de la història. Dir que aquesta narració és d’aventures, déus i lladres murris seria cert, però simplista; també conté històries de soledat, canvis i maduresa, relacions tòxiques, xantatges emocionals, lluites de poder, veritats, mitges veritats i mentides, decisions difícils, amistats i vides entrellaçades.

Destaca la sòlida ambientació marítima i màgica de la novel·la, que permet respirar la brisa salada i curulla de poder a cada plana; de totes les novel·les de l’autora publicades en català, aquesta és la que presenta una construcció del paisatge i l'univers més elaborada. També és la que presenta una acció més àgil, dins del ritme pausat característic de l’autora. Per altra banda, la munió de personatges que desfilen en el transcurs de la narració, tots polièdrics, amb mil capes i amb secrets no sempre desvelats (perquè l’autora mesura molt bé què vol explicar i és una artista en l’art dels silencis) i un vocabulari ric i concís fan que aquesta sigui una novel·la rodona, sòlida i sense fissures que gaudiran els lectors pacients que volen o poden anar més enllà dels ritmes taquicàrdics, les trames simples i els personatges estereotipats.

Júlia Baena

Fitxa

La llum de les fondàries

Escriptor/a: HARDINGE, Frances

Traducció: Xavier Pàmies

Lloc: Barcelona

Editorial: Bambú

Pàgines: 508

Any: 2020

ISBN: 978-84-8343-603-5

Edat: a partir de 11 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris