La Barcelona gòtica

Aquest llibre ens acosta a la història de la Barcelona medieval, entre els segles XIII i XV, i ens dóna a conèixer les seves institucions de govern, l’organització social, la vida quotidiana o els estils artístics de l’època, a partir d’una perspectiva històrica molt rigorosa.

En l’obra hi té un pes molt notable la il·lustració, que ocupa una pàgina per cada capítol, enfrontada al text. Però tot i la labor minuciosa de documentació a partir de les restes arquitectòniques i de les imatges que apareixen en retaules i miniatures de l’època, el resultat del conjunt és una mica decebedor. En les il·lustracions a tota pàgina els espais interiors que s’hi representen són excessivament sobris, sense la decoració mural o estructural dels edificis. Per exemple, el saló del Tinell tenia, a l’època, unes pintures murals que es reprodueixen a la pàgina 28 del llibre, però que no apareixen en la imatge general de la pàgina 9, i també trobem a faltar els enteixinats que decoraven les bigues del sostre de la capella de Santa Àgueda.

D’altra banda, el llibre presenta un problema de destinatari clar: per l’aspecte, s’adreçaria als lectors infantils, però la tria dels continguts i la manera de presentar-los, l’ús de termes molt específics i la mateixa complexitat del text en fan una lectura per a més grans. Per ser més complet, hi trobem a faltar un glossari, una cronologia per situar els fets i un plànol de la ciutat on es puguin ubicar els edificis i altres elements arquitectònics que s’hi descriuen. I tot i que en el pròleg s’esmenten les fonts bibliogràfiques utilitzades, també ens hauria agradat trobar les referències per si un lector en vol saber més...

Mònica Baró

Fitxa

La Barcelona gòtica

Escriptor/a: ARMENGOL, Núria

Il·lustrador/a: Mar Cerdà

Lloc: Barcelona

Editorial: Comanegra; Ajuntament de Barcelona

Pàgines: 33

Any: 2016

ISBN: 978-84-16605-17-0

Edat: a partir de 11 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fer comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Il·lustració portada:
Daniela Martagón

Contacte Usuaris Política de cookies