Hachiko: el gos que esperava

Si hagués de triar una paraula per definir aquesta novel·la de Lluís Prats amb la qual va guanyar el Premi Josep M. Folch i Torres 2014, seria delicadesa.

La història real del gos de raça akita, Hachiko, i el seu amo, el professor japonès Eisaburo Ueno, és l’argument d’aquesta obra, que no pel fet de ser coneguda per molts de nosaltres, deixa de ser menys emotiva. El vincle de lleialtat i d’amistat que s’establirà entre tots dos captiva la nostra sensibilitat.

Malgrat que s’han fet dues adaptacions cinematogràfiques sobre la vida dels dos protagonistes, ens feia falta un escriptor que copsés la intensitat dels esdeveniments quotidians de la vida d’unes persones i d’un gos per oferir-nos un relat nu i poètic.

La prosa de Lluís Prats va unida a les il·lustracions de Zuzanna Celej de la mateixa manera en què l’Hachiko acompanya l’esdevenir diari del seu amo Ueno i el seu mestratge. S’intueix una delicadesa oriental en les aquarel·les, com també en l’estructura del llibre, en la tipografia dels títols i en l’acurada proposta editorial. La bellesa hi és present. Ens cal mimar la cultura dels sentits, i l’Hachiko n’és un bon exemple.

Crec també que un dels punts a favor és la subtilesa amb què escriptor i il·lustradora fan que el lector transiti pels llocs que apareixen, fent-se’ls seus. Com si esdevinguessin una geografia incorporada en el nostre imaginari. El barri i l’estació de Shibuya de la ciutat de Tòquio, al Japó, s’acaben convertint en un lloc que coneixem i per on passegem amb el professor i el seu gos a través de la lectura pausada. Potser un 8 de març proper anirem, com molta altra gent, a posar flors a l’estàtua de l'Hachiko, a la plaça de Shibuya, ni que sigui simbòlicament des del nostre record.

Gràcies per la delicadesa.

 

Nati Calvo

Fitxa

Hachiko: el gos que esperava

Escriptor/a: PRATS, Lluís

Il·lustrador/a: Zuzanna Celej

Lloc: Barcelona

Editorial: La Galera

Pàgines: 148

Any: 2015

ISBN: 978-84-246-5539-6

Edat: a partir de 9 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris