Fer amics

Gràcies a Kalandraka, ens arriba una nova obra de Tomi Ungerer en català amb el títol Fer amics; la traducció literal seria «Nous amics» (Neue freunde). Aquest enfant terrible va publicar l'obra el 2007 en un volum amb les cobertes blanques; ara l’editorial ens presenta el llibre en un elegant negre.

Fer amics és la història d'uns nens que comparteixen, que creen, que imaginen, gràcies a la mirada i l'acompanyament d'uns adults que ho potencien des de la distància, pacients i respectuosos. En Rafi Bamoko, d'arrels subsaharianes, s'acaba de traslladar amb la seva família a un nou barri. D'entrada no té amics, així que decideix crear-los. És molt destre amb les eines i li encanten. Creant els seus amics divertits i estrambòtics coneix la Ki, una nena d'origen xinès a qui li agrada molt cosir. Tots dos començaran a crear nous amics combinant les seves destreses, i la seva relació permetrà que les famílies es facin molt amigues.

Les escultures de tots dos comencen a ser molt preuades per altres infants, als quals també ajuden a crear, i quan tot el projecte està a punt d'anar-se'n en orris per les ordenances del consistori la premsa i un galerista els fan saltar a la fama. A partir d'aquí les seves carreres artístiques continuaran, sense deixar mai de banda la seva amistat.

Ungerer aplica una lectura narrativa de text i imatge digna de qui domina els elements. Sense fer escarafalls, trobem un ventall de possibilitats de presentació de text i imatges que expliquen per què l'autor és tot un referent a estudiar. El text respecta el lector, està lliure d'artificis, i la il·lustració –neta, colorista i plena de jocs i metàfores– juga entre l'acudit i la denúncia, entre la quotidianitat i els mons onírics al mateix temps. Tot un festival de formes i sensacions que li serveixen a Ungerer per encabir grans dosis de crítica social sense ser alliçonador: ell ens mostra, nosaltres llegim entre línies i entre imatges.

Un llibre fantàstic per extreure'n un munt de conclusions i temes de què parlar. Observant acuradament, podrem veure com Ungerer és transgressor, políticament incorrecte... necessari!

Sergi Portela

Fitxa

Fer amics

Escriptor/a: UNGERER, Tomi

Il·lustrador/a: Tomi Ungerer

Traducció: Susana Tornero

Lloc: Barcelona

Editorial: Kalandraka

Col·lecció: Clàssics Contemporanis

Pàgines: 44

Any: 2018

ISBN: 978-84-16804-61-0

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris