En Tristany s'encongeix

En Tristany s'encongeix arriba per primera vegada en català. Publicada el 1971 als Estats Units, va ser la primera obra il·lustrada per Edward Gorey (Chicago, 1925 – Hyannis, 2000) que es va editar en castellà, el 1982. Gorey, que ha estat batejat com «el mestre de la il·lustració macabra», va ser un il·lustrador controvertit i extravagant que va inspirar, entre d'altres, l'univers de Tim Burton. L'edició en català de l'obra, de la mà de Blackie Books, és acuradíssima en tots els aspectes, tant formals com de contingut, amb detallada informació dels autors, i amb un pròleg sincer i proper del director de cinema i escriptor David Trueba, per a qui aquest va ser el llibre de la seva infantesa; se sentia força identificat amb el personatge principal, potser pel fet de ser el petit de vuit germans.

En Tristany és un infant que un dia s'adona, amb sorpresa, que comença a encongir-se. Els pares tenen massa afers importants entre mans i no li presten cap mena d'atenció, fins que el problema es torna evident i irrenunciable. Amb un dibuix en tinta negra, Edward Gorey situa els tres integrants de la família en una casa senyorial —un paisatge força utilitzat en les obres de l'artista—, amb espais força buits i figures estàtiques, amb rostres d'expressió seriosa i infeliç, per tal de retratar de manera genial la gelor de la quotidianitat familiar i l'abisme que separa la relació d'aquests tres habitants d'una mateixa llar. La il·lustració dona unes ales enormes a allò que el text de Florence Parry Heide (Pittsburg 1919 – Kenosha, 2011), amb qui Gorey va col·laborar en diverses obres, ja descriu amb una sequedat i una contundència admirables.

Pep Molist

Fitxa

En Tristany s'encongeix

Escriptor/a: HEIDE, Florence Parry

Il·lustrador/a: Edward Gorey

Traducció: Albert Torrescasana

Lloc: Barcelona

Editorial: Blackie Books

Pàgines: 80

Any: 2017

ISBN: 978-84-17059-23-1

Edat: a partir de 7 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris