El triangle rosa

Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) és un autor que s’ha guanyat el respecte de la crítica i el públic jove gràcies a un seguit d’obres que sorprenen tant per la temàtica com per l’estructura i el ritme narratiu. Penso en títols com Resurrecció (2011) o La mèdium (2016), que plantejaven temes com la possibilitat de tornar una jove a la vida o la terrible realitat d’una nena amb poders mentals.

Ara ens presenta El triangle rosa, Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, i malgrat que l’autor manté el rigor de sempre, ens ha deixat una mica descol·locats. Aquesta vegada Vilaplana abandona la fantasia, el misteri i, sobretot, aquella capacitat seva d’atrapar el lector de forma angoixant a mesura que diferents trames es van tancant fins a escanyar el protagonista i, de retruc, el lector. L’autor ha fet un gir cap a la novel·la realista, la novel·la que alguns experts anomenen mirall, per la seva voluntat de reflectir problemes actuals dels joves d’una forma clara i directa. I també ha optat per una obra d'estructura lineal i clàssica.

Dani menteix constantment per amagar la seva homosexualitat, per por del què diran els companys de l’institut i els seus pares. Al llarg del llibre el protagonista segueix un procés de descoberta, negació, experimentació, acceptació i finalment obertura al món. Vilaplana descriu tot el procés de forma amena, des de l’anada a un club d’ambient fins a la recerca d’informació a internet. Explica què és el triangle rosa o per què es fan servir els colors de l'arc de Sant Martí, dona pistes de la importància de confiar en un adult o un amic i, sobretot, envia un missatge de valentia i coratge a tots aquells joves que no gosen sortir de l’armari.

Més enllà del seu valor literari, aquestes novel·les volen ajudar a construir la identitat dels seus lectors, en un moment de l’adolescència en què estableixen quina serà la seva orientació política, moral, sexual... No entrarem ara a discutir si la funció educativa d’aquestes obres mirall va en detriment de la bona literatura o no. En tot cas, cal dir que El triangle rosa formaria part del corrent que tant ha conreat, per exemple, Gemma Lienas.

Una obra, doncs, útil, molt correcta, entre la ficció i el manual, amb una voluntat introspectiva evident.

Glòria Gorchs

Fitxa

El triangle rosa

Escriptor/a: VILAPLANA, Silvestre

Lloc: Alzira

Editorial: Bromera

Col·lecció: Espurna

Pàgines: 150

Any: 2017

ISBN: 978-84-9026-728-8

Edat: a partir de 15 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fer comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Il·lustració portada:
Daniela Martagón

Contacte Usuaris Política de cookies