El baró de foc

El baró de foc és un personatge sinistre, és la representació del mal en una cosmogonia que enfronta els quatre elements clàssics –aigua, terra i aire en un triangle perfecte, i el foc en un altre–. L'emperador dels vents, amb la reina Gualba i l'ajuda dels àngels i les dones d'aigua, lluitarà contra el baró de foc, ajudat d'arsinots  i tòtils de combat. L'eterna lluita del bé contra el mal.

Tot comença en la promesa d'amor etern que Joana i Andreu es fan en el monestir de Santa Maria de la Valldigna; a partir d'aquest moment el baró de foc convertirà en objectiu i obsessió la destrucció del monestir. La víctima del desafiament serà Elisa, la filla de la parella, que, enmig de combats, coneixerà la seva veritable naturalesa.

Isabel Canet, llicenciada en Geografia i Història i fundadora i presidenta de l'associació Arc de Mig Punt, creada per a la preservació i difusió del patrimoni de la Safor, fa ben visibles les seves intencions: donar a conèixer el patrimoni natural i el patrimoni  artístic als joves a través de la literatura. Coneix i estima el territori, i sap de què parla. Els paisatges de la Safor, amb noms de valls, muntanyes i rieres, els bancals dels tarongers, els matolls del bosc es fan presents des de les acuradíssimes descripcions, sempre amb la sensació de veritat, de país conegut i estimat.

Estem davant d'una novel·la de gènere fantàstic, on tot és possible, amb mons paral·lels, amb lluites ancestrals, amb personatges de llegenda. I en aquest aspecte també cal destacar la voluntat de mostrar una mitologia pròpia, fora de personatges popularitzats a través de la literatura i la pantalla, que pertanyen a altres cultures.

Errors? També. De vegades la fantasia depassa els límits de la versemblança i fa que una noia del nostre temps no se sorprengui ni s'espanti de veure un llibre que es mou sol, per exemple. Estem, però, davant d'una obra ben feta, ben escrita, molt ben contextualitzada, que complaurà els amants del gènere i que dóna a conèixer a bastament la Valldigna de la Safor.

Fitxa

El baró de foc

Escriptor/a: CANET, Isabel

Lloc: Picanya

Editorial: Edicions del Bullent

Col·lecció: Esplai

Pàgines: 288

Any: 2015

ISBN: 978-84-9904-169-8

Edat: a partir de 15 anys

Comentaris

Isabel Canet Ferrer
Autor de l'obra

Els límits de la versemblança no són fixos, depenen de cada persona, del caràcter de cada lector o lectora. També de l'edat. Moltes vegades els adults considerem inversemblants coses que un nen o un adolescent no tenen cap problema en acceptar. Cal no oblidar que el llibre està escrit per a nenes i nens a partir de dotze anys. 

La noia es queda desconcertada (no espantada) de trobar-se un llibre màgic perquè prèviament ha estat perseguida per una rapaç amb cap humà, atacada per un arsinot de foc que s'ha materialitzat del no res i ha escoltat un relat de sa mare sobre una situació amb criatures sobrenaturals. Quan descobreix el llibre màgic, ja està d'alguna manera preparada per a no espantar-se. Està aprenent a anar més enllà dels seus propis límits de la realitat. S'està preparant per a la gran experiència que ha de viure i que acabarà transformant-la totalment.

Mil gràcies per la ressenya i una forta abraçada.

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris