Canviem les regles

Amb més bona voluntat que no pas encert, moltes vegades ens trobem amb llibres per a adolescents que tracten un tema –es digui anorèxia, assetjament, identitat sexual...– emparant-se en una trama més o menys encertada. Però al cap i a la fi el lector hi veu el truc i queda desencantat quan s'adona que el volen fer combregar amb rodes de molí. Per sort, a voltes trobem títols que no cauen en aquest defecte i que són capaços de separar amb destresa el tema sobre el qual s'ha construït l'obra de la literatura amb què es presenta, o fins i tot amb molt d'encert, com és el cas d'aquest Canviem les regles, que presenta un mateix volum dividit en dues parts: una primera història la mar de distreta i encertada i, a continuació, una segona part on s'afronta el tema de la història des d'un punt de vista més directe i sense embuts. 

A Canviem les regles, les autores s'han dividit els papers segons el coneixement i la capacitat de cada una d'elles. Així, trobem una primera part en què ens endinsem en una interessant narració d'assetjament de la mà de l'Olívia, la protagonista. L'Olívia, filla de dues mares, es veu involucrada en una situació tensa a l'institut derivada d'aquesta maternitat, i per eixir d'aquesta situació s'apunta a jugar a rugbi, un dels esports més integradors del món. En aquest relat, que ocupa dues terceres parts del volum, es nota la bona mà i l'ofici de Teresa Broseta (València, 1963), que ha estat capaç d'ordir una història amb cara i ulls, sense oblidar que al lector se l'atrapa a partir d'una bona trama. Posteriorment Patricia Campos (Onda, 1977) ens ofereix un seguit de capítols que, amb una veu molt personal, expliquen com afrontar el tema de l'assetjament partint sempre d'experiències i coneixences personals a fi de fer-lo molt proper. El resultat final és encertat, amb un interès clar per afrontar la temàtica als centres educatius, a fi que, com si d'un exercici d'ètica es tractés, es pugui parlar de l'assetjament d'una altra manera, més enllà de l'alliçonament pur i dur a tall de catequesi. Un text més que correcte per a una fi molt didàctica. 

Joan Portell

Fitxa

Canviem les regles

Escriptor/a: CAMPOS, Patricia; BROSETA, Teresa

Lloc: Alzira

Editorial: Bromera

Col·lecció: El Nord

Pàgines: 176

Any: 2020

ISBN: 978-84-9026-467-6

Edat: a partir de 15 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris