Cançó de fer camí

L’editorial valenciana Sembra Llibres publica en format quadrat i amb una coberta en relleu un dels poemes més coneguts de la lleidatana Maria Mercè Marçal: Cançó de fer camí, un cant a la lluita feminista i als valors més elementals que hi estan relacionats: la igualtat i la solidaritat. El text està il·lustrat per Carolina T. Godina en uns tons lluminosos i nítids que ressalten amb encert el viatge intergeneracional implícit al primer vers d’aquest poema («Vols venir a la meva barca?»), una apel·lació al lector amb una clara intenció: convidar les dones a fer front comú per  la causa que les aplega i defensar els seus drets.

El lector rep les successives pàgines com un manifest feminista en tota regla, ja que troba els elements que li calen per interpretar el missatge de Marçal: les violetes, les «bruixes d’ahir, bruixes del dia», que simbolitzen les dones lluitadores i oblidades, i el mar com a imatge de la pau i l’eternitat. Tot està perfectament il·lustrat amb rostres femenins, que van unint-se a la causa comuna que congrega les dones en aquest llarg viatge cap a la llibertat: des de la vella amb faldilla que deixa les seves tasques en un racó de casa seva fins a la jove que segueix el camí traçat per tot un conjunt de dones de diverses races i condicions. En aquest sentit, la il·lustració final és un bell i encertat resum de la intenció de la poetessa: dones velles, joves i petites fan pinya al voltant d’una foguera mentre entonen el seu cant de llibertat.

En resum, estem davant d’un text ben editat a partir d’un missatge verbal i pictòric que no deixa indiferent el jove lector. L’únic però que li posem a aquesta obra és que s’hauria pogut incloure una nota introductòria perquè el jove lector tingués elements suficients per contextualitzar el poema i situar-lo dins l’univers poètic de Maria Mercè Marçal.

Moisès Selfa

Fitxa

Cançó de fer camí

Escriptor/a: MARÇAL, Maria Mercè

Il·lustrador/a: Carolina T. Godina

Lloc: València

Editorial: Sembra Llibres

Pàgines: 40

Any: 2019

ISBN: 978-84-16698-36-3

Edat: a partir de 9 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris