Bocabava

Malnom 

«Sobrenom, a vegades de caràcter pejoratiu, que es posa a algú, pres d’alguna qualitat, d’algun defecte, d’algun vici, etc. [...]» 

Font: Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (2a edició)

Bocabava

«Té un ull distret i l’altre sorprès, i tot el dia ensopega i col·lecciona nyanyos perquè no mira on ha de mirar. Sempre té un pam de boca oberta i el coll de la samarreta xop pel regalim de saliva que li cau.» 

Així presenta l’editorial Fragmenta, amb paraules de l’escriptora d’aquest conte, en Bocabava, que amb el seu malaltís amic, en Xaruguet, i el peix transparent, en Secalló, protagonitzen aquesta història de personatges sense sort, que es troben i s’estimen una mica. 

I és que Tina Vallès es va preguntar un dia: «Poden ser amics, un nen i un peix?» I, com a resposta, va escriure el seu primer àlbum. Els dibuixos de Gabriel Salvadó orquestren coherentment la pauta del text, que resulta un xic reiterativa. L’autor de les il·lustracions resol el tema amb una successió de plans curts dels ninots que representen els personatges, i en destaca, de manera caricaturesca, els trets diferencials i els exagera. 

Un mar de bava, com un malnom, fa patxoca, és icònic. Però no tot està a fer el cop d’efecte quan parlem de col·lectius vulnerables, de persones que necessiten reivindicar en peu d’igualtat la seva dignitat. Pot ser que, per parlar de les persones amb diversitat funcional, o amb discapacitats, com encara es diu oficialment a força llocs, el més adient no sigui fer rajar pel broc gros, perquè pot passar que allò que brolli vessi tant que, després de tot, per sobre de la reivindicació de la dignitat, quedi el malnom.

Tàssies

Fitxa

Bocabava

Escriptor/a: VALLÈS, Tina

Il·lustrador/a: Gabriel Salvadó

Lloc: Barcelona

Editorial: Fragmenta

Col·lecció: Pett Fragmenta

Pàgines: 40

Any: 2016

ISBN: 978-84-15518-39-6

Edat: primers lectors

Comentaris

Germán Machado
Llibreter/a

Yo hice otra lectura de este libro. La compartí en mi blog. La dejo por aquí, a modo de contrapunto. Saludos.
https://machadolens.wordpress.com/2016/05/13/contra-la-eugenesia-de-la-inteligencia-emocional-bocababa-de-tina-valles-y-gabriel-salvado/

J.A. Tàssies
Autor de la crítica

Moltes gràcies, Germán, pel vostre excel·lent contrapunt sobre Bocabava.

https://machadolens.wordpress.com/2016/05/13/contra-la-eugenesia-de-la-inteligencia-emocional-bocababa-de-tina-valles-y-gabriel-salvado/

Salutacions, Tàssies

Almudena Francés Mora
Altres
Jo també vaig fer una lectura molt diferent. Per si us ve de gust, vos deixe l'enllaç al blog. http://almudenafrances.com/2018/06/18/bocabava-tina-valles-i-gabriel-salvado-petit-fragmenta/

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris