Biònica: imitant la natura

Carles Marsal, dissenyador gràfic i artista visual, i Eduard Martorell, biòleg i autor de diverses obres de divulgació científica, uneixen esforços per elaborar un llibre documental des de Catalunya i amb un tema propi i original que s’allunya dels habitualment tractats en aquesta tipologia de llibres. «La biònica estudia l’estructura i el funcionament de mecanismes dels éssers vius amb l’objectiu final de crear materials i mecanismes artificials que s’hi inspiren.» Partint d’aquesta ciència que treu idees de l’estudi de la natura per inventar objectes que ens faciliten la vida, els autors ofereixen, al llarg de l'obra, una vintena d’exemples que expliquen amb diversos fragments breus de text informatiu.

Parteixen d’una introducció que defineix la ciència i en mostra exemples al llarg de la història, que de ben segur és la part més densa del llibre, amb lletra de mida un pèl massa petita. Després, els vint exemples, un per a cada doble pàgina (libèl·lula/helicòpter; esquirol volador/vestit ala...): en un cantó, l’ésser viu que serveix d'inspiració, i a l’altre, l’invent, i l'explicació de les característiques de cada cosa. Algunes comparacions són evidents i fàcils de comprendre (arbre i bolet/paraigua); d'altres són més específiques i més tècniques (xarxa neuronal/XNA); d'altres, més sorprenents (bràctees de les plantes de card/velcro o veta adherent). Tots ells, però, van acompanyats d'una explicació sintètica, i el màxim de planera i entenedora possible, tant per a adults com per a infants.

Un llibre que sorprèn pel tema i per alguns dels exemples que l’il·lustren, capaç de satisfer diversitat de lectors i diversitat de nivells de coneixement i de curiositat.

Pep Molist

Fitxa

Biònica: imitant la natura

Escriptor/a: MARSAL, Carles; MARTORELL, Eduard

Lloc: Valls

Editorial: Cossetània

Pàgines: 52

Any: 2019

ISBN: 978-84-9034-782-9

Edat: a partir de 9 anys

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris