Aprenc a llegir amb en Pau i la Laia

Darrerament l’edició catalana va recuperant aquells títols que, esgotats des de fa anys, van constituir una fita en el desenvolupament educatiu i cultural del nostre país petit. Aquest n’és un, que aplega en un sol volum cinc llibres editats el 1987 per a ús, bàsicament, de les aules escolars (el títol no enganya).

Són moltes les mestres (Àngels Oller, Irene Balaguer, Rosa Armangué, Eulàlia Valeri...) que, neguitoses per la manca de materials bibliogràfics que facilitessin la tasca d’aprendre a llegir i a escriure en català, van posar-se a la feina i van redactar i publicar obres senzilles i assequibles amb aquest objectiu. Dues mestres ben destacades per l’èxit obtingut amb els seus llibres són Adela Palacín i Assumpta Verdaguer, que, a duo, es van anar engiponant les moltes peripècies d’en Pau i la Laia, cinc de les quals avui apareixen recopilades i reeditades.

Es tracta de cinc històries que retraten la vida quotidiana: l’estada a la masia dels avis, les peripècies d’un gos dins el bus escolar, el naixement d’un germanet, la festa major, i les colònies d’estiu. Es pot observar com, relat rere relat, les frases augmenten de llargada i complexitat, des dels simples jocs consonàntics inicials fins a la plena competència lectora en acabar, sempre al servei d’unes peripècies pulcrament didàctiques en la forma i el fons.

I també es pot observar, a través de les il·lustracions de Pilarín Bayés, com han canviat les coses, els costums i les modes al llarg dels anys (ni les tendes de campanya, ni els trens de la Renfe, ni les aixetes, ni molts entorns dels quals la il·lustradora en fa acurada presentació documental, són com els d’ara), sense que aquesta constatació sigui pejorativa. Al contrari, això afegeix un nou valor a una publicació que no tan sols serveix per aprendre a llegir, sinó també per aprendre a percebre i comparar.

 

Teresa Duran Armengol

Fitxa

Aprenc a llegir amb en Pau i la Laia

Escriptor/a: PALACÍN, Adela; VERDAGUER, Assumpta

Il·lustrador/a: Pilarín Bayés

Lloc: Vic

Editorial: Eumo

Pàgines: 162

Any: 2020

ISBN: 978-84-9766-691-6

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris