Erra

Erra és un nou àlbum de format quadrat que ens explica la història d’una nena que no pot pronunciar la erra. No pot ser com els altres nens i li caldrà molt d’esforç i perseverança per aconseguir-ho.

El text de Tina Vallès ens amaga en tot moment quin és el so que la nena no pot realitzar (queda en mans de l’il·lustrador), cosa que fa que el problema que té pugui ser fàcilment extensible a altres afectacions de la parla.

No ens trobem davant d’un text gaire poètic ni amb un ritme definit. Sovint resulta una mica críptic, si pensem en els primers lectors, per com se’ns explica i pel vocabulari emprat.

El text necessita la il·lustració, que porta la signatura de Jaume Marco, que opta per unes imatges extremadament coloristes i divertides, plenes de transparències i que fugen de la tristor que es pot despendre del fet que la protagonista no pugui emetre el so de la erra, que, transformada en monstre gegant, és expressiva i acompanya la nena com una maledicció allà on vagi, en un joc potser massa repetitiu.

Marco ha d’encarregar-se de situar les accions dintre d’uns ambients on combina la línia de traç ràpid amb formes creades únicament amb el color. El fet que totes les imatges siguin a sang i amb una quantitat elevada de colors fa que la lectura d'imatges sigui aclaparadora per al lector, sense moments de respir. Una de les conseqüències és que s’hagin d’integrar unes bafarades o faixes per encabir el text que no ajuden a apreciar bé les imatges, que agrairien un format més gran.

L’artista, amb encert, dona molta expressivitat a la carismàtica nena protagonista. Així, la mou, l’estira i l’omple de gestualitat, però la constant repetició de la mirada frontal i alguns plans de la nena fan perdre força narrativa. En canvi, tot i la seva frontalitat, el fora de pla dels adults resulta força interessant, i ens permet centrar la mirada en els infants.

El llibre pot quedar coix per com transmet el missatge, però omplirà d’ànims alguns infants i els ajudarà a tractar i parlar sobre un fet que pot semblar enganyosament mínim, però que malauradament pateixen moltes persones. I això és molt.

Sergi Portela

Fitxa

Erra

Escriptor/a: VALLÈS, Tina

Il·lustrador/a: Jaume Marco

Lloc: Barcelona

Editorial: Comanegra

Pàgines: 28

Any: 2018

ISBN: 978-84-17188-31-3

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris