Gireu la tortuga

Amb la intenció d’acompanyar els infants de tres a sis anys en les seves primeres lectures, fa temps l’editorial Combel va iniciar els contes de la col·lecció «Cavall». L’objectiu era idear una sèrie de llibres amb els quals fer descobrir a poc a poc els mecanismes de la lectura per tal que, gràcies a la seva intuïció i coneixements previs, pogueren seguir amb facilitat el fil de cada relat. Així, Gireu la tortuga, una de les darreres publicacions, explica la història d’una tortuga que, de sobte, un bon dia i sense voler-ho, es capgira i no pot tornar a posar-se de cap manera de peus a terra. Sortosament, els seus amics l’empenyen amb totes les forces per ajudar-la: la guineu, la marmota, l’esquirol, el ratolí, la sargantana i, fins i tot, la formiga, que tot i les seves mesures petites serà qui, per fi, desencadenarà un final feliç.

L’enumeració de personatges i la repetició d’una estructura narrativa idèntica basada en la suma progressiva dels animals, que van repetint una mateixa acció i  que, a més, simpàticament van de més a menys menuts, és un recurs molt habitual en la literatura infantil, provinent dels contes tradicionals, que Susanna Isern domina amb saviesa. Aquesta organització textual atorga un ritme idoni perquè l'adult llegeixi el llibre en veu alta, amb la presència d’exclamacions i diàlegs que permeten l'entonació oral, alhora que facilita la lectura als més petits que tot just comencen a fer-ho. La presentació del text amb majúscules és també una estratègia perquè s’hi llancen. Finalment, Pep Montserrat, amb unes il·lustracions senzilles i coloristes, acompanya aquest divertit relat i el reforça visualment emfasitzant les expressions dels animals, únics protagonistes d’aquestes imatges.

Clara Berenguer Revert

Fitxa

Gireu la tortuga

Escriptor/a: ISERN, Susanna

Il·lustrador/a: MONTSERRAT

Lloc: Barcelona

Editorial: Combel

Any: 2018

ISBN: 978-84-9101-342-6

Edat: primers lectors

Comentaris

No hi ha comentaris. Sigues el primer a fer-ne un

Fes un comentari

Cal omplir tots els camps  
Fluix: Fluix  | Correcte: Correcte  | Bo: Bo  | Excel·lent: Excel·lent
^

L'elaboració d'aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris