26è Premi de Literatura «Protagonista Jove»

Llibres que opten al premi


Categoria 13-14 anys

portada

MOROSINOTTO, Davide. El famosíssim catàleg de Walker & Dawn.
Viena


Vols viatjar en un dels famosíssims vaixells de vapor que remuntaven el riu Mississipí el 1900? Vols viure l'aventura de creuar els Estats Units de punta a punta per reclamar allò que és teu? Vols conèixer bons amics, d'aquells que et seguiran allà on vulguis i et defensaran passi el que passi? Doncs res millor que fer una passada per El famosíssim catàleg de Walker & Dawn. Tot comença quan en Te Trois, la Julie, l'Eddie i en Tit, quatre preadolescents del sud dels Estats Units, volen comprar un revòlver mitjançant un catàleg de compres. Però, i aquí comença l'embolic, en comptes de rebre el que havien demanat els arriba un curiós i preciós rellotge, sembla que cobejat per molta més gent que no pas el revòlver. A partir d'aquest equívoc, i de l'assassinat del senyor Darsley, els quatre joves inicien un llarg viatge, de sud a nord del país, per reclamar allò que és seu. Una història fascinant de viatges, misteris, perills i grans amics, l'aventura que tots voldríem viure una vegada a la vida.
portada

PRADAS, Núria. Ella.
Bambú


Tot semblava indicar que en Joel Traver seria un periodista d’investigació dels bons. Però es va deixar temptar pel ressò mediàtic del seu primer cas i, buscant l’èxit ràpid, va acabar de tertulià televisiu en programes porqueria. Per això, quan una noia misteriosa li proposa una investigació, en Joel no pot dir que no: la seva curiositat periodística es desperta de nou. Però no serà un cas dels fàcils. L’encàrrec de la jove el deixa esparverat: demostrar que Eduard Aimamí, candidat estrella de l’alcaldia de Barcelona, és un assassí.
Què s’amaga darrere aquest home apreciat per tothom i de somriure encantador? Com pot aconseguir en Joel apropar-se a una persona envoltada de guardaespatlles sense aixecar sospites? Per què és tan difícil trobar informació del passat d’Aimamí? Què amaga l’estranya noia que l’ha contractat?
En Traver potser no guanyarà el Pulitzer de periodisme, però la seva vida ben segur que farà un gir de tres-cents seixanta graus.
portada

STARK-MCGINNIS, Sandy. La noia ocell.
Trad. Xavier Pàmies. Blackie Books


Primera obra de l’escriptora nord-americana Sandy Stark-McGinnis, que narra la història de la December, una noia òrfena d’onze anys que va de casa d’acollida a casa d’acollida sense acabar de trobar el seu lloc i amb la idea que un dia fugirà tot volant com un ocell. La vida de la December canvia quan és acollida per l’Eleanor, una dona solitària que, com ella, és una apassionada del món dels ocells, i que l’ajudarà a situar-se i a confiar més en les persones.
La de La noia ocell és una història bonica, amb atractives metàfores i paral·lelismes entre la vida d’ella i la dels ocells, amb punts d’informació sobre diverses espècies d’ocells i amb un ritme tranquil i suau com el vol d’una au. També fa una descripció minuciosa del caràcter d’un personatge que a mesura que evoluciona esdevé entranyable.

Categoria 15-16 anys

portada

HARDINGE, Frances. La llum de les fondàries.
Trad. Xavier Pàmies. Bambú


En Hark sobreviu com pot als carrers de la capital de l’illa de Redama, situada a l’arxipèlag de la Miríada. Amb el seu amic Jelt, cerquen les restes submergides dels déus que vivien al Sotamar, perquè des que van lluitar entre ells al Cataclisme els fragments dels seus cossos han esdevingut relíquies de gran valor i poder. El dia que troben un misteriós objecte al mar, les seves vides canvien per sempre: l’enorme poder que conté els arrossega a viure una aventura fantàstica plena de perills i secrets, veritats i mentides, amistats i lluites. Podran sobreviure?
portada

MATA, Toni. Nascuts per ser breus.
La Galera


En un món futur els científics han descobert la manera d’arribar a la immortalitat, però els recursos de la Terra són finits i la població mundial no pot superar els deu mil milions d’habitants.
A Ciutat Eterna qui vol i s’ho pot permetre viu per sempre, i als suburbis els Breus viuen entre l’esperança de poder entrar-hi i l’amenaça constant de ser «llaurats».
Aquest és l’ordre establert, però en tots dos mons hi ha veus dissidents que intentaran canviar les coses: rebels dels suburbis que fugiran, fills de rics immortals que posen en dubte l’ètica del sistema. Podran canviar el món?
Novel·la coral plena de personatges que només busquen la felicitat, cadascun amb les seves pors i els seus dilemes morals. Fins on estan disposats a arribar per aconseguir el seu objectiu?
portada

NILSSON, Elin. Espais interiors.
Trad. Meritxell Salvany. Pagès


Més que un recull de vuit contes, Espais interiors és un seguit d’instantànies, retalls de vides, que ens mostren la fragilitat de les relacions humanes. Els adolescents en són els protagonistes, però no només ells, sinó també els adults que formen part del seu món. Les vuit històries tenen en comú la narració en primera persona d’una veu i una mirada jove, i, sobretot, que ens mostren una quotidianitat que de cop i volta s’esquinça lleument.
Una nit de Cap d’Any prometedora que es torça no se sap com. Una classe amb un professor suplent que sembla Jesús i que no para de suar. Unes vacances que comencen amb un viatge de trenta hores en un coi d’autocar Suècia-Tossa de Mar. Una gata prenyada que desapareix durant una nevada...
Els escenaris i els personatges van canviant, però en cada una de les històries hi anem descobrint desitjos íntims, tensions entre amigues, lleialtats, petits conflictes i, és clar, també algunes alegries.

Comissió d’experts:

Les tres lectures finalistes de cada categoria han estat seleccionades per una comissió d’especialistes en literatura infantil i juvenil per a cadascun dels premis. 

Comissió del Protagonista Jove:

Sra. Júlia Baena. (bibliotecària i crítica)
Sra. Glòria Gorchs. (bibliotecària)
Pep Molist. (bibliotecari, escriptor i crític)
Sra. Veri Pena. (llibretera)
Sr. Joan Portell. (mestre, editor i crític)


Les comissions han valorat totes les obres de literatura infantil i juvenil publicades al 2020 que complien els criteris següents:

CONSELL CATALÀ DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL
Mallorca 272 1ª, 08037 BARCELONA
93 487 45 25
clijcat@clijcat.cat

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris