16è Premi de Literatura Infantil «Atrapallibres»

Llibres que opten al premi


Categoria 9 anys

portada

BILBAO, Leire. Bitxopoemes i altres bèsties.
Il·lustr. Maite Mutuberria. Adapt. Jaume Subirana. Kalandraka


Poemes voladors, d’aigua, que repten i rugents! Aquest poemari recull, ni més ni menys, que gairebé una cinquantena de propostes poètiques d’allò més juganeres, curulles d’animals i d’elements quotidians vistos des d’un prisma ben singular.
Un fascinant exercici d’adaptació poètica dut a terme pel traductor Jaume Subirana a partir del text de Leire Bilbao –escrit originalment en eusquera i que compta amb la traducció al castellà, que ha servit com a punt de referència per a l’adaptació.
Tot plegat, acompanyat de les il·lustracions de Maite Mutuberria, que ens ofereix, mitjançant el seu propi llenguatge visual, una mirada molt personal a les diferents poesies.
Si la poesia és sonoritat, joc, mirada... aquí en tenim un bon exemple!

Guia de dinamització del llibre

Vídeo de presentació del llibre

portada

DAVIES, Nicola. El dia que va arribar la guerra.
Il·lustr. Rebecca Cobb. Trad. Carla Gonzalbes. Alba


A la televisió, a vegades, parlen de les guerres. Expliquen com comencen les guerres i com es van estenent. A moltes nenes i molts nens, de cop, els ha arribat la guerra. Has pensat mai què podria passar si la guerra arribés? I com es fa perquè una guerra marxi?

Guia de dinamització del llibre

Vídeo de presentació del llibre

portada

LIND, Asa. El llop de sorra.
Il·lustr. María Elina Méndez. Trad. Carolina Moreno. Kalandraka. (Set llegües)


La Valentina viu amb el pare i la mare en una caseta petita a la vora del mar. És estiu i, clar, es mor de ganes de banyar-se, però els pares sempre estan enfeinats i no tenen temps per jugar amb ella. Un dia, però, fa un amic especial que canviarà la seva vida, el llop de sorra. Un llop que viu dins un sot. I no és un llop qualsevol! És una criatura molt especial que menja raigs de sol i raigs de lluna. I, a més, sap totes les coses de tots els mons i totes les respostes de totes les preguntes.

Guia de dinamització del llibre

Vídeo de presentació del llibre


Categoria 10 anys

portada

FRANQUET, Núria. La liang dins el quadre.
Il·lustr. Miguel Gallardo. La Galera


La Liang està visitant el Museu Nacional d’Art de Catalunya amb l’escola quan és absorbida pel quadre –sí, sí! Per una pintura! – de la conquista de Mallorca. Un cop dins, per tal d’ajudar el rei Jaume I, emprèn una expedició trepidant, on coneixerà un bon grapat de personatges d’allò
més singulars: mercaders, beduïns, pirates.... Una gran aventura en plena edat mitjana, enmig d’un món sorprenent i desconcertant –som en una pintura gòtica i la realitat, és clar, es veu alterada!
La primera novel·la de Núria Franquet combina escenes dinàmiques i divertides amb moments de pausa i rumiament, sovint tenyits d’una gran tendresa. Una història que enriqueix, que diverteix, que emociona... que atrapa.

Guia de dinamització del llibre

Vídeo de presentació del llibre

portada

SALOMÓ, Xavier. Off.
Flamboyant


Off és un àlbum il·lustrat sense text, que narra mitjançant les imatges, el viatge d’una cavallera, abillada amb una capa amb caputxa vermella, i el seu company, un cérvol que la porta allà on vol. Caminen per un lloc devastat, sec, trist, sense vida, fins que veuen a l’horitzó una central nuclear abandonada. Un cop entren tot canvia…
Una història commovedora que ens recorda tragèdies nuclears tan dures com les de Txernòbil o Fuckushima.

Guia de dinamització del llibre

Vídeo de presentació del llibre

portada

SASSEN, Erma. Un indi com tu i com jo.
Il·lustr. Martjin Van der Linden. Trad. Gustau Raluy. Takatuka


En Boaz és un gran coneixedor dels indis americans, ha llegit molts llibres sobre ells i quan a l’escola, apareix l’Aisha, una nena de pell torrada trista i solitària que no parla el seu idioma, en Boaz té la certesa que és índia. Entre ells es teixiran unes complicitats que aniran estrenyent-se, malgrat saber que, en comptes de ser índia nord-americana, l’Aisha és siriana i la seva tristesa la porta ben aferrada a l’ànima. El treball conjunt que faran sobre els maies anirà omplint de dibuixos la narració de la mateixa manera que ells dos s’aniran coneixent i comunicant.

Guia de dinamització del llibre

Vídeo de presentació del llibre


Categoria 11-12 anys

portada

GUTERSON, Ben. Hotel Winterhouse.
Il·lustr. Chloe Bristol. Trad. Oriol Sànchez. La Galera


L’Elizabeth orfe de pares, viu amb uns oncles malcarats i que no se l’estimen. Un Nadal, per sorpresa, l’envien a passar les vacances a un hotel de muntanya que li ha regalat algú que no se sap qui és. En aquest hotel de somni amb totes les comoditats i luxes hi coneixerà el que serà el seu primer amic en Freddy i amb qui compartirà la seva passió pels enigmes, jocs de paraules i amb qui resoldrà un misteri que gira entorn d’un llibre especial amb uns poders màgics.
Amb enginy a l’hora de presentar cada capítol, ritme i misteri avancen a bon ritme i atrapen a la lectura amb aquesta nena tafanera, intrèpida i amb una necessitat de sentir-se estimada molt natural en algú que no ha conegut la calidesa dels braços de la mare.

Guia de dinamització del llibre

Vídeo de presentació del llibre

portada

HOLM, Jennifer L. El peix número 14.
Il·lustr. Gustavo Roldán. Trad. Marc Donat. Viena. (El Jardí secret de Viena; 25)


A l’Ellie Cruz, una noia de 12 anys, li ha canviat la vida de cop i volta. A casa ha vingut a viure el seu avi, un famós científic. Fins aquí tot seria normal, si no fos perquè aquest ha descobert la fórmula de l’eterna joventut i, per descomptat, l’ha provat ell mateix amb un resultat excel·lent. A partir d’aquest moment tot es capgira en la vida de l’Ellie. Haurà d’ajudar el seu avi a recuperar la fórmula anti edat. Una història molt divertida que ens acosta al món de la ciència.

Guia de dinamització del llibre

portada

POU, Gisela. Palmira i l’efecte crisàlide.
Il·lustr. Francesc Rovira. Edebé


La Palmira té dotze anys i nom de ciutat. Al sorteig que s’ha fet a classe li ha tocat de fer un treball sobre Síria, aquest estat que fa tants anys que està en guerra. La Palmira busca informació però li costa agafar el fil del treball. En Climent, el mestre, els demana que aprofundeixin i reflexionin. La Palmira es pregunta: si jo fos una nena siriana, què explicaria? Però, encara té una pensada més bona.

Guia de dinamització del llibre


Comissió d’experts:

Les tres lectures finalistes de cada categoria han estat seleccionades per una comissió d’especialistes en literatura infantil i juvenil per a cadascun dels premis. 

Comissió de l’Atrapallibres:

Sr. Marc Alabart (mestre i crític)
Sra. Nati Calvo (bibliotecària)
Sr. Agustí Lleyda (mestre)
Sra. Montse Marcet (Llibretera)
Sra. Marta Martí (bibliotecària)


Les comissions han valorat totes les obres de literatura infantil i juvenil publicades al 2019 que complien els criteris següents:

CONSELL CATALÀ DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL
Mallorca 272 1ª, 08037 BARCELONA
93 487 45 25
clijcat@clijcat.cat

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris