il·lusrtració nonoray

Activitats comunes a l'Oepli

El ClijCAT és una de les quatre seccions (Galix: www.galix.org, Galtzagorri Elkartea: www.galtzagorri.eus, ClijCAT  i Consejo General del Libro http://consejodellibro.org/) de l'OEPLI www.oepli.org (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil), que periòdicament s'encarreguen d'organitzar de forma conjunta i comuna un seguit d'activitats. Entre elles, s'inclouen premis de literatura i d'il·lustració, congressos i mostres internacionals sobre aspectes diversos del llibre infantil i juvenil i actes de celebració anual.

Dia Internacional del Llibre Infantil 

Cada 2 d'abril, aniversari del naixement de Hans Christian Andersen, el món sencer ret homenatge al llibre infantil. El ClijCAT en fa la difusió i coordina les adhesions a la celebració de les biblioteques i llibreries de Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

dia internacional

Els llibres ens encomanen calma


«Tinc pressa!»... «Faig tard!»... «Adeu-siau!»... Gairebé cada dia sentim aquesta mena d'expressions, no només a Lituània –situada al bell mig d'Europa–, sinó a molts altres indrets del món. I també molt sovint sentim que vivim a l'edat de l'abundància d'informació, la pressa i la precipitació.

Per contra, si prenem un llibre entre les mans, de seguida ens sentim diferents. I és perquè els llibres tenen aquesta qualitat meravellosa: ens encomanen calma. Tot just obrim un llibre i ens endinsem en les seves tranquil·les profunditats, deixem de sentir que tot passa corrents al voltant nostre sense que puguem apreciar res. Tot d'una, comencem a adonar-nos que ja no cal fer unes feines molt urgents que realment tenen poca importància. En els llibres, les coses passen a poc a poc i en un ordre precís i estipulat. Potser és perquè les pàgines estan numerades, potser és perquè mentre les passem cruixen dolçament i ens produeixen un efecte tranquil·litzador. En els llibres, els esdeveniments del passat es troben plàcidament amb els que han de venir.

L'univers del llibre és a bastament obert; la realitat s'hi barreja alegrement amb la imaginació i la fantasia. I de vegades ens demanem astorats si va ser en un llibre o en la vida real que vam adonar-nos que bonic és veure caure d'una teulada les gotes de la neu fosa, o que preciosa és la molsa flonja que recobreix la tanca del veí. ¿És gràcies als llibres o gràcies a la realitat que hem après que les baies del ginebró són amargants, a més de boniques? ¿Va ser en el món dels llibres o de veritat jèiem sobre l'herba fresca, o hi sèiem amb les cames encreuades, contemplant els núvols com solquen el cel?

Els llibres ens ajuden a no accelerar-nos, ens ensenyen a fixar-nos en les petites coses; els llibres ens conviden, fins i tot ens empenyen, a seure còmodament durant una bona estona, perquè acostumem a llegir-los asseguts i els recolzem sobre una taula o els aguantem entre les mans, oi?

¿I no heu experimentat mai una altra meravella: que quan llegiu un llibre, el llibre també us llegeix? Sí, segur, els llibres també saben llegir. Us llegeixen el front, les celles, les comissures dels llavis com pugen i baixen, però, sobretot, els llibres us llegeixen els ulls. I mirant-vos als ulls, poden veure-hi... Bé, prou ho sabeu, vosaltres mateixos!

Estic segur que els llibres no s'avorreixen mai quan els teniu entre les mans, perquè algú que gaudeix de la lectura, tant si és infant com adult, és molt més interessant que algú a qui els llibres li són igual, que sempre competeix contra el rellotge, que mai té temps per aturar-se i seure a observar què passa al voltant seu.

Aquest és el meu desig per a tothom en el Dia Internacional del Llibre Infantil: Deixeu que hi hagi llibres interessants per als lectors, i lectors interessants per als llibres!

 

Escrit per Kęstutis Kasparavičius
Il·lustrat per Kęstutis Kasparavičius
Traduït per Anna Rius

Descarregar el cartell i el missatge


logo hightail
Biennal d'il·lustració de Bratislava 

La gran mostra internacional d’il·lustradors de llibre infantil i juvenil d’arreu del món.
Il·lustradors del Països Catalans participants en la darrera edició (2007) http://www.bib-slovakia.sk/
Anna Mongay, Carmela Mayor, Montse Tobella, Lluís Farré, Tàssies, Mabel Piérola, Cristina Duran, Gerard Miquel Rosselló, Purificación Hernández, Aitana Carrasco, Paula Alenda, Pep Brocal, Txell Darné.

Congressos

Trobades d'especialistes en els aspectes més diversos relacionats amb el llibre infantil i juvenil.

Llista d'honor de l'Ibby 

Els millors llibres infantils i juvenils del bienni pel que fa a text, il·lustracions i traducció.
Llibres catalans incorporats a la Llista d’Honor (2008) http://www.ibby.org/index.php?id=270&L=3
Modalitat il·lustració: JOVÉ, Josep M.; THA. L'home del sac. La Galera/Cercle de Lectors.
Modalitat traducció: BROBÉTY, Anne Lise. El temps de les paraules en veu baixa. Traducció de  Pau-Joan Hernández. Barcanova.

Premi Andersen

El «Nobel» de la literatura infantil i juvenil. Per consultar els candidats:  http://www.ibby.org/index.php?id=273&L=3

Premis Lazarillo

Prestigiosos premis de creació literària i il·lustració, d’àmbit estatal. Són els degans de l’Estat espanyol.
Bases del Premi Lazarillo

Activitats i assessorament per a altres entitats

Museu d’Arqueologia de Catalunya: Exposició D’Hèrcules a Superman. Déus i herois de la mitologia grecoromana. L’exposició es va inaugurar el mes de març de 2004 i encara continua itinerant. Actualment es pot veure al Museu del Prat (Centre Cultural Torre Balcells, El Prat de Llobregat), del 5 de maig al de juny de 2008
Museu d’Arqueologia de Catalunya: Bibliografia de llibres infantils i juvenils per a l’exposició Europa al final de la Prehistòria. Les grans fulles de sílex.
Del 3 d’abril al 15 de juny de 2008. www.mac.cat
Biblioteques de Barcelona: Què llegim? Espai de trobada adreçat a pares, mares i educadors, on un especialista en literatura infantil del ClijCAT presenta i recomana seleccions temàtiques de llibres sobre aspectes de l’entorn de l’infant (amistat, escola, tolerància, pors, etc.).

CONSELL CATALÀ DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL
Mallorca 272 1ª, 08037 BARCELONA
93 487 45 25
clijcat@clijcat.cat

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris