il·lusrtració ROSA MARIA

Activitats comunes a l'Oepli

El ClijCAT és una de les quatre seccions (Galix: www.galix.org, Galtzagorri Elkartea: www.galtzagorri.eus, ClijCAT  i Consejo General del Libro http://consejodellibro.org/) de l'OEPLI www.oepli.org (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil), que periòdicament s'encarreguen d'organitzar de forma conjunta i comuna un seguit d'activitats. Entre elles, s'inclouen premis de literatura i d'il·lustració, congressos i mostres internacionals sobre aspectes diversos del llibre infantil i juvenil i actes de celebració anual.

Dia Internacional del Llibre Infantil 

Cada 2 d'abril, aniversari del naixement de Hans Christian Andersen, el món sencer ret homenatge al llibre infantil. El ClijCAT en fa la difusió i coordina les adhesions a la celebració de les biblioteques i llibreries de Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

dia internacional

EN UN LLIBRE, EL PETIT ESDEVÉ GRAN


Les persones tendeixen al ritme i la regularitat, de la mateixa manera que l'energia magnètica organitza les llimadures de ferro en un experiment de física o un floc de neu crea cristalls a partir de l'aigua. Ja sigui en una rondalla o en un poema, als infants els agrada la repetició, els refranys i els motius universals perquè els poden reconèixer un cop rere l'altre –aporten regularitat al text–. El món pren un ordre bonic. Encara recordo que de menuda lluitava amb mi mateixa per defensar la justícia i la simetria, la igualtat de drets entre l'esquerra i la dreta: si tamborinava un ritme amb els dits sobre la taula, comptava quants cops feia amb cada dit perquè els altres no se sentissin ofesos. Solia aplaudir picant la mà dreta contra l'esquer- ra, però vaig pensar que això no era just i vaig aprendre a fer-ho a la inversa, picant l'esquerra contra la dreta. Sens dubte aquest afany instintiu d'equilibri resulta graciós, però el que mostra realment és la necessitat d'evitar que el món arribi a ser asimètric. Tenia ben bé la sensació de ser l'única responsable de tot el seu equilibri.

La inclinació dels nens i les nenes cap als poemes i les històries prové, també, de la necessitat que tenen de donar regularitat al caos del món. Des de la indeterminació tot tendeix cap a l'ordre. Les cançons de bressol, les cançons populars, els jocs, els contes, les rondalles, la poesia... són formes d'existència rítmicament organitzades que ajuden les criatures a estructurar la seva presència en el gran caos. Creen la consciència instintiva que l'ordre en el món és possible i que cadascú hi té el seu lloc, que és únic. Tot flueix cap a aquest objectiu: l'organització rítmica del text, els rengles de lletres i el disseny de la pàgina, la impressió del llibre com un tot ben estructurat. La grandesa es revela en la petitesa i hi donem forma en els llibres infantils, fins i tot si no estem pensant en Déu o en els fractals. Un llibre infantil és una força miraculosa que fa créixer l'enorme desig dels infants i la seva capacitat de ser. Promou el seu coratge per viure.

En un llibre, els infants són sempre grans, a l'instant, sense que els calgui arribar a l'edat adulta. Un llibre és un misteri on podem trobar alguna cosa que no buscàvem o que no és al nostre abast. Allò que lectors i lectores d'una certa edat no poden entendre es manté en la seva consciència com una empremta i continua actuant encara que no ho comprenguin del tot. Un llibre il·lustrat pot funcionar com un cofre del tresor de saviesa i cultura fins i tot per als adults, de la mateixa manera que els nens i les nenes poden llegir un llibre destinat als adults i trobar-hi la seva pròpia història, un indici sobre la seva vida tendra. El context cultural modela les persones, prepara les bases per a les impressions que els arribaran en el futur, com també per a les experiències més difícils que hauran d'afrontar sense deixar de ser íntegres.

Un llibre infantil representa el respecte per la grandesa del que és petit. Representa un món que es crea de nou una vegada i una altra, una serietat lúdica i preciosa, sense la qual tot, inclosa la literatura infantil, seria senzillament una ocupació buida de sentit.

 

Escrit per Inese Zandere
Traduït per Anna Rius i Anna Sagristà
Il·lustrat per Reinis Pētersons

Descarregar el cartel i el missatge


logo hightail
Biennal d'il·lustració de Bratislava 

La gran mostra internacional d’il·lustradors de llibre infantil i juvenil d’arreu del món.
Il·lustradors del Països Catalans participants en la darrera edició (2007) http://www.bib-slovakia.sk/
Anna Mongay, Carmela Mayor, Montse Tobella, Lluís Farré, Tàssies, Mabel Piérola, Cristina Duran, Gerard Miquel Rosselló, Purificación Hernández, Aitana Carrasco, Paula Alenda, Pep Brocal, Txell Darné.

Congressos

Trobades d'especialistes en els aspectes més diversos relacionats amb el llibre infantil i juvenil.

Llista d'honor de l'Ibby 

Els millors llibres infantils i juvenils del bienni pel que fa a text, il·lustracions i traducció.
Llibres catalans incorporats a la Llista d’Honor (2008) http://www.ibby.org/index.php?id=270&L=3
Modalitat il·lustració: JOVÉ, Josep M.; THA. L'home del sac. La Galera/Cercle de Lectors.
Modalitat traducció: BROBÉTY, Anne Lise. El temps de les paraules en veu baixa. Traducció de  Pau-Joan Hernández. Barcanova.

Premi Andersen

El «Nobel» de la literatura infantil i juvenil. Per consultar els candidats:  http://www.ibby.org/index.php?id=273&L=3

Premis Lazarillo

Prestigiosos premis de creació literària i il·lustració, d’àmbit estatal. Són els degans de l’Estat espanyol.
Bases del Premi Lazarillo

Activitats i assessorament per a altres entitats

Museu d’Arqueologia de Catalunya: Exposició D’Hèrcules a Superman. Déus i herois de la mitologia grecoromana. L’exposició es va inaugurar el mes de març de 2004 i encara continua itinerant. Actualment es pot veure al Museu del Prat (Centre Cultural Torre Balcells, El Prat de Llobregat), del 5 de maig al de juny de 2008
Museu d’Arqueologia de Catalunya: Bibliografia de llibres infantils i juvenils per a l’exposició Europa al final de la Prehistòria. Les grans fulles de sílex.
Del 3 d’abril al 15 de juny de 2008. www.mac.cat
Biblioteques de Barcelona: Què llegim? Espai de trobada adreçat a pares, mares i educadors, on un especialista en literatura infantil del ClijCAT presenta i recomana seleccions temàtiques de llibres sobre aspectes de l’entorn de l’infant (amistat, escola, tolerància, pors, etc.).

CONSELL CATALÀ DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL
Mallorca 272 1ª, 08037 BARCELONA
93 487 45 25
clijcat@clijcat.cat

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris