9a edició del Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves

imatge notícies

Aquesta setmana la Universitat de València inicia la 9a edició del Diploma en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves.

El curs l'organitza l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), amb la direcció de Gemma Lluch i Maite Monar i va adreçat a docents de secundària i primària, bibliotecaris, llibreters, treballadors d'editorials, treballadors de les àrees culturals dels ajuntaments, graduats en Filologia, Documentació, Pedagogia i Magisteri.

El diploma de postgrau d'especialització és una formació de 25 crèdits en modalitat on-line i les classes, que es fan a través de l'Aula Virtual de l'ADEIT, tot just acaben de començar i finalitzaran el 8 d'abril del 2020.

+Informació:
http://formacion.adeituv.es/culturalij/ ...

24 d'octubre, Dia de la Biblioteca 2019

imatge notícies

El pròxim 24 d'octubre se celebra el Dia de la Biblioteca 2019.

Cada any, des del 1997, l'Associació Amigos del Libro Infantil y Juvenil assenyala aquest dia al calendari per homenatjar la biblioteca com a espai privilegiat d'impuls de la lectura i com a àmbit ideal per a la construcció de l'itinerari cultural d'infants i joves.

Una vegada més s'anima a participar d'aquesta celebració fent actes i programant activitats a les nostres biblioteques per tal de donar-los visibilitat i reivindicar la tasca de bibliotecaris i bibliotecàries com a veritables promotors de la cultura i d'activitats de qualitat, tant d'oci com d'aprenentatge.

El cartell d'aquest any és un disseny de l'il·lustrador valencià Miquel Calatayud i el pregó el farà la Gemma Pasqual.

Arxiu per a descàrrega
Díptic Dia de la Biblioteca 2019

En marxa la 10a edició del Festival de narració oral Munt de mots

imatge notícies

Enguany se celebren deu anys d'aquest festival de narració oral que co-organitza l'Associació Munt de Paraules amb Biblioteques de Barcelona, el Centre Cívic Pati Llimona, altres centres cívics i múltiples col·laboradors.

Diverses biblioteques hi participen amb sessions de narració oral adreçades a infants i adults durant la setmana del 14 al 26 d’octubre.

Destaquem les xerrades i tallers sobre temes relacionats amb el fet de narrar que es realitzaran a la biblioteca Vila de Gràcia que acull un centre d’interès en narració oral:

- Els contes com a recurs educatiu i brúixola emocional. 23 d’octubre, 19 h

Carmen Glez. Us convidem a descobrir com els contes desperten la consciència interna de qui els escolta, ajuden a orientar-nos, a trobar solucions personals a les inquietuds que podem tenir a la vida i abordar-les de forma suau i amb determinació.

- L'essència de la narració oral: art i ciència. 24 d’octubre, 19 h

Héctor Urién, autor de La narración fractal. La fabulacióés tan natural com el llenguatge, i és probable que la seva primera funció sigui la de fabular. Per això segueixen les mateixes regles, i regles ancorades també en la natura. Comprendre-les, ens farà comprendre molt millor l’art narratiu primari, del qual broten tots els altres.

- Taller. La veu interior del narrador i la seva expressió. 26 d’octubre, 11 h

Amb José Manuel Garzón. Com a narradors, què volem dir, des d’on, com i per a què? No només cal tenir una bona història i la necessitat d’explicar-la, també necessitem trobar el nostre jo interior.

Aquestes sessions són obertes i gratuïtes i s’adrecen a persones interessades en la narració oral ja siguin professionals de l’ensenyament, responsables de biblioteques, persones dinamitzadores d’activitats culturals, etc...

Lloc: Biblioteca Vila de Gràcia (Torrent de l’Olla 104)

Tot el programa complet i més informació a: www.muntdemots.org


Comunicat

imatge notícies

Des del Consell Català del llibre infantil i Juvenil:

  • Manifestem el nostre rebuig a la sentència condemnatòria dels líders polítics i socials catalans que considerem injusta.
  • Expressem la nostra preocupació davant la regressió de drets que s’està produint.
  • Defensem la llibertat de pensament, d’expressió, de creació, de manifestació i de protesta pacífica.
  • I reivindiquem la política i la paraula com a camí per a la recerca d’una solució.

Som #Culturaxlallibertat


Raimon Portell guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil

imatge notícies

L'escriptor català Raimon Portell Rifà amb l'obra Camins d'aigua és el flamant guanyador d'aquest guardó que otorga el Ministerio de Cultura y Deporte i que està dotat amb 20.00 €. L'obra, que ja va guanyar fa uns mesos el Premi Llibreter, ha resultat guanyadora per la seva capacitat "per arrossegar el lector en un torrent d’aventures narrades amb bon pols literari”.

Camins d'aigua és el segon volum de la trilogia La llum d'Artús. El primer títol, Camins de nit, va ser publicat el 2017 i va ser finalista del Premi Protagonista Jove.

En la crítica que Glòria Gorchs feia a la revista Faristol ja apuntava "Raimon Portell (Barcelona, 1963) publica la primera part d’una trilogia que tot sembla indicar que no serà una obra de pas dins la literatura juvenil de casa nostra." i "Darrere la fugida de la Rut s’endevina una trama fosca, perversa, d’interessos polítics de gran abast, però això tot just s’entreveu al final del llibre i ens serà imprescindible la lectura de la segona part de l’obra per trobar respostes."

Doncs bé, contradient aquella frase popular que apunta que les segones parts mai no són bones, l'escriptor ha construït una novel·la que atrapa i que continuant amb el viatge com a escenari, suma noves preguntes i nous personatges en un context dur de guerra, molta guerra, amb escenes bellíssimes i una mirada complexa sobre la realitat contemporània que descriu.

El tercer volum de la saga és el llibre Camins d'hivern, publicat el 2019.


Teresa Guiluz i Emili Bayo guanyen els premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular 2019

imatge notícies

Teresa Guiluz, amb la novel·la infantil "L’extraordinari cas dels objectes apareguts" i Emili Bayo amb "Prop de les bombes" són els guanyadors dels premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular 2019.

L’extraordinari cas dels objectes apareguts "presenta una història que comença en la quotidianitat, s’endinsa en el que en podríem dir la ciència-ficció i acaba desembocant en una aventura trepidant. És una novel·la que, entre altres coses, enganxa, transporta a mons desconeguts, conté tocs d’humor i és emocionant. En definitiva, reuneix molts dels ingredients necessaris per ser llavor de futurs lectors."

Prop de les bombes"és una novel·la sobre els horrors de la guerra, però també un homenatge a la solidaritat de les persones que en circumstàncies difícils treuen tota la bondat que porten amagada al cor.”

Enhorabona als guanyadors!


Nova edició de la campanya: Fas 6 anys. Tria un llibre.

imatge notícies

El Govern de Catalunya ha acordat concedir una subvenció al Gremi de Llibreters de Catalunya per a l’organització d’una nova edició, que serà la quarta, de la campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre”. La subvenció, que anirà a càrrec de l’ICEC, del Departament de Cultura, es concedeix per un import màxim de 500.000 euros.

La campanya vol estimular els hàbits de lectura dels infants de 6 anys i té com a principal objectiu que els nens i les nenes descobreixin les llibreries amb un adult i que aprenguin a donar valor al llibre. Aquesta tindrà lloc del 15 d’octubre al 30 de novembre.

Les nenes i els nens que aquest any 2019 facin, o hagin fet, 6 anys rebran a casa una targeta que els convidarà a anar a la llibreria més propera. Allà podran bescanviar-la pel llibre infantil que més els agradi, per un import de fins a 13 euros. En cas que el preu del llibre sigui superior, la diferència haurà de ser abonada per l’adult que estigui a càrrec del nen o de la nena.

En aquesta edició es renova l’acord amb l’ONCE per tal d’adaptar la targeta al sistema de lectura i escriptura tàctil, el braille. D’aquesta manera els infants amb discapacitat visual podran participar en la campanya des de l’inici. L’ICEC, intentarà adaptar, en la mesura del possible, tots aquells materials de difusió necessaris perquè la campanya arribi a tots els col·lectius amb discapacitat i, més concretament, als infants amb discapacitat visual.

També es donarà cobertura als infants residents a l’estranger. Els infants inscrits al Registre de catalans i catalanes a l’exterior podran bescanviar la targeta amb el codi de barres personalitzat a la plataforma on-line Libelista.cat i escollir el seu llibre que se’ls hi enviarà al seu domicili.

La campanya arribarà a 74.000 nens i nenes de tota Catalunya que podran anar a més de 300 llibreries de tota Catalunya.

‘Fas 6 anys. Tria un llibre’, és una iniciativa del Gremi de Llibreters de Catalunya i té com a col·laboradors institucionals el Departament de Cultura, a través del l‘ICEC, el Departament d’Ensenyament, el Departament de la Vicepresidència, el d’Economia i Hisenda, el Departament de Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya) i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Com a col·laboradors de difusió naturals hi participen les biblioteques, les escoles públiques, privades i concertades així com l’ONCE. I compta amb la col·laboració del Gremi d’Editors de Catalunya i d’EDITORS.CAT


Candidats Clijcat als Premis Nacionals d'il·lustració i Literatura Infantil i Juvenil

imatge notícies

Al bell mig de les vances d'estiu, el Ministerio de Cultura y Deporte va convocar els Premis Nacionals d'Il·lustració i Literatura Infantil i Juvenil.

Per tal d'escollir els candidats del Clijcat es va establir un procediment el més obert i transparent possible, basat en l'experiència de processos anteriors com el que es va seguir per a la tria de les obres per a la biennal d'il·lustració de Bratislava.

Les dificultats de treballar en període de vacances i amb uns terminis insuficients per a correcta valoració de totes les propostes, van comportar que entitats com l'AELC i Il·lustra decidissin no participar del procés com a acció de protesta. Tampoc va fer cap aportació l'APIC, per tal de no entrar en contradicció amb el candidat/a que presentarà aquesta entitat a través del seu representant al jurat del Premi d'il·lustració.

El procediment que es va seguir va partir de tres propostes per categoria, consensuades pel Sr. Bernat Cormand, la Sra. Teresa Duran i la Sra. Cristina Correro, de l'equip de la revista Faristol. Després les entitats del Clijcat que van desitjar-ho van fer arribar propostes complementàries, i la primera setmana de setembre, es va procedir a la puntuació del total de les candidatures presentades per part de les entitats.

En el document adjunt es poden consultar les entitats que van participar d'aquesta votació i els resultats obtinguts per les diferents obres candidates.

Un cop finalitzat aquest procés, els candidats que el Clijcat presentarà als premis són:

  • La Maleta, de Núra Parera, editada per Babulinka com a candidata al Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.
  • Jordi Vila Delclòs, com a candidat al Premi Nacional d'Il·lustració.

De cara a noves edicions i amb l'ojectiu de poder treballar amb garanties tots els processos de tria de candidatures que el Clijcat ha de dur a terme al llarg de l'any, es posarà en marxa una comissió específica dins de l'Executiu del Clijcat. Aquesta tindrà com a missió determinar els procediments, el calendari i la configuració dels equips de professionals que intervindran a partir d'ara en cadascuna de les tries i seleccions que fa el Consell. La comissió estarà formada per les persones següents:

  • Sra. Paula Jarrin, representant del Gremi de Llibreters de Catalunya
  • Sr. Josep Antoni Tàssies, representant de l'APIC
  • Sr. Agustín Comotto, representant d'Il·lustra
  • Sr. Ricard Ruíz Garzon, representant de l'AELC.

Tot i que aquests seran els memebres estables de la comissió, aquesta podrà decidir obrir algunes de les seves trobades a les representants de la resta d'entitats del Consell, interessades en assistir-hi.

El Consell també ha acordat suggerir al Ministerio que el premi de Literatura Infantil i Juvenil no sigui a una obra sinó a una trajectòria, tal i com passa en el d'il·lustració.

Arxiu per a descàrrega
Descripció del procés de tria i puntua

Es convoquen els Premis Lazarillo

imatge notícies

L'OEPLI convoca els Premis Lazarillo 2019, amb el patrocini del Ministeri d'Cultua i Esport i McDonald, amb una dotació de 6000 euros per a cadascuna de les dues modalitats: Creació literària i Àlbum Il·lustrat.

El premi, el més antic de literatura infantil, ja ha arribat als 60 anys d'existència i és l'únic INDEPENDENT dels processos i interessos editorials de tots els que es convoquen a l'estat Espanyol. Inicialment va ser convocat per l'INLE (Institut Nacional del Llibre Espanyol). Va iniciar-se l'any 1958 amb la finalitat d'estimular la literatura de qualitat per a als infants i joves, en un moment en què l'edició i comercialització d'aquest tipus de literatura era molt modesta. En desaparèixer la CLI de l'INLE i des de l'any 1986 l'OEPLI s'encarrega de l'organització del guardó, en les dues modalitats d'Àlbum Il·lustrat i Creació Literària. En aquesta última es contemplen les categories d'infantil i juvenil, que s'alternen cada any. Les obres guardonades poden ser publicades a posteriori per editorials interessades en incorporar les obres en les seus catàlegs.

Enguany les obres que es presentin a la modalitat de creació literària han d’anar adreçades a lectors a partir dels 12 anys i el termini per a presentar propostes finalitza el 30 de novembre.

En la modalitat d’àlbum il·lustrat infantil i juvenil hi ha temps fins al 31 de desembre.

+Informació:
https://www.oepli.org/Premio-Lazarillo ...

Lluís Prats guanya el premi Ramon Muntaner 2019 i el Guillem Cifre de Colonya

imatge notícies

Lluís Prats (Terrassa, 1966) ha guanyat el 34 premi Ramon Muntaner de literatura juvenil amb "Kambirí", una història d'actualitat inspirada en un fet real ocorregut fa tres anys quan una nena de 9 mesos va arribar en pastera a Lampedusa, òrfena, perquè la seva mare va morir pel camí, i el metge que atenia els immigrants, Pietro Bartolo, la va voler adoptar.

L'escriptor també va guanyar al juny passat el premi Guillem Cifre de Colonya, l'únic premi important de literatura infantil i juvenil de les Illes Balears, per la seva obra "Com caçar un alienígena".

CONSELL CATALÀ DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL
Mallorca 272 1ª, 08037 BARCELONA
93 487 45 25
clijcat@clijcat.cat

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris