cab3
 
Crítica
 
>>
 
 

imatges
imatges

La Barcelona gòtica

Aquest llibre ens acosta a la història de la Barcelona medieval, entre els segles XIII i XV, i ens dóna a conèixer les seves institucions de govern, l’organització social, la vida quotidiana o els estils artístics de l’època, a partir d’una perspectiva històrica molt rigorosa.


En l’obra hi té un pes molt notable la il·lustració, que ocupa una pàgina per cada capítol, enfrontada al text. Però tot i la labor minuciosa de documentació a partir de les restes arquitectòniques i de les imatges que apareixen en retaules i miniatures de l’època, el resultat del conjunt és una mica decebedor. En les il·lustracions a tota pàgina els espais interiors que s’hi representen són excessivament sobris, sense la decoració mural o estructural dels edificis. Per exemple, el saló del Tinell tenia, a l’època, unes pintures murals que es reprodueixen a la pàgina 28 del llibre, però que no apareixen en la imatge general de la pàgina 9, i també trobem a faltar els enteixinats que decoraven les bigues del sostre de la capella de Santa Àgueda.


D’altra banda, el llibre presenta un problema de destinatari clar: per l’aspecte, s’adreçaria als lectors infantils, però la tria dels continguts i la manera de presentar-los, l’ús de termes molt específics i la mateixa complexitat del text en fan una lectura per a més grans. Per ser més complet, hi trobem a faltar un glossari, una cronologia per situar els fets i un plànol de la ciutat on es puguin ubicar els edificis i altres elements arquitectònics que s’hi descriuen. I tot i que en el pròleg s’esmenten les fonts bibliogràfiques utilitzades, també ens hauria agradat trobar les referències per si un lector en vol saber més...

Mònica Baró Valoració del crític:
estrella

 

Fitxa


Titol:
Autor:
Il·lustrador:
Editorial:
Lloc de edició:
Any:
colecció:
nº:
ISBN:
  La Barcelona gòtica
ARMENGOL, Núria
Mar Cerdà
Comanegra; Ajuntament de Barcelona
Barcelona
2016


978-84-16605-17-0
Comentaris

No hi ha comentaris


 
 

 
 
 
 
Índex   Articles   Crítica  Redacció  Contacte   Cercador   CLIJCAT 

L’elaboració d’aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

 

 

 


>>