cab3
 
Crítica
 
>>
 
 

L’Odissea

Per començar, cal dir que aquesta obra feia falta, ja que cobreix el buit causat per Proa en descatalogar els títols de la col·lecció «El Fanal de Proa», entre els quals Ulisses, una adaptació de l’Odissea que Carles Riba havia fet en els anys vint i que Proa havia publicat el 1989 amb dibuixos de Fina Rifà.
L’adaptació del relat feta per Jané, que segueix el mateix ordre cronològic que Riba, diferent de l’original grec, manté l’estil homèric i no sols es limita a narrar l’anècdota, sinó que usa el domini que té del llenguatge per mantenir-ne el to sempre èpic, de vegades poètic, i la riquesa lèxica que matisa els fets i les accions.
A la presentació impecable del llibre –tapes dures, maquetació clara– s’hi sumen les magnifiques composicions de Pep Montserrat, de colors i textures que remeten a les ceràmiques gregues, i on s’imposen les figures dels protagonistes amb un posat que reforça el vessant tràgic d’aquest viatge.
L’obra és, com diu Miralles en el pròleg, «una porta d’accés al periple d’Ulisses». De la seva lectura en pot néixer el gust per seguir més enllà aquest viatge. Indispensable.

Teresa Mañà Valoració del crític:
estrella

 

Fitxa


Titol:
Autor:
Il·lustrador:
Editorial:
Lloc de edició:
Any:
col·lecció:
nº:
ISBN:
  L’Odissea
HOMER. Adapt. Albert Jané
Pep Montserrat
Combel
Barcelona
2008
L’Hora dels Clàssics

978-84-9825-334-4
Comentaris

No hi ha comentaris


 
 


 
 
Índex   Articles   Crítica  Redacció  Contacte   Cercador   CLIJCAT 

L’elaboració d’aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

 

 

 


>>