Índex
Articles
Crítica
Editorial
Contacte
Cercador
 
Editorial
   
 


Bernat Cormand
Director de Faristol

Amb el número 85, Faristol inicia una època nova, d'innovacions. No resulta fàcil canviar el rumb d'una revista que va començar a publicar-se l'any 1985 amb la voluntat –diria que sempre reeixida– d'oferir un espai per parlar del llibre infantil i juvenil, especialment el català, i promoure'l. Totes les persones que han fet possible que sortís al carrer periòdicament hi han fet una bona feina, segur. Aquesta edició de l'abril de 2017 no té, és clar, el tractament de número 0, perquè no ho és. Faristol no ha deixat mai d'existir, i els que hi col·laborem actualment –des de fa més o menys temps; alguns s'estrenen aquí– treballem tenint en compte el que s'ha aportat fins avui, com un llegat. Ara bé, això no treu que, per allò de renovar-se o morir, no puguem replantejar-ne alguns aspectes. Per portar-ho a terme, hem creat un consell de redacció nou i ara la revista compta amb Cristina Correro, professora de LIJ de la Universitat Autònoma de Barcelona; Fe Fernández, llibretera; Mariona Trabal, mestra i bibliotecària, i Tàssies, periodista i il·lustrador, persones que tenen ull crític, que saben donar la volta al que de vegades sembla que ja està bé com està. Aquest equip, sempre acompanyat del bon treball de Margarida Mateu, ha permès fer aquest gir que segurament tocava, sense oblidar els crítics i els articulistes, que continuen, i continuaran, omplint les pàgines de contingut de qualitat. Tampoc no es podia emprendre aquest camí, però, sense un disseny original, a càrrec de l'equip d'Anman Gràfiques.


Per a Faristol, es manté el plantejament de monogràfic (el Dossier) en cada número, amb articles sobre temes vinculats a la LIJ, a més de l'especial atenció a les crítiques de les novetats valorades amb quatre estrelles. Hi ha innovacions en algunes seccions, que tenen un enfocament diferent, com els Llibres que parlen… (aquesta vegada) d'exilis, una pinzellada, a través de deu títols, d'històries de personatges que han hagut de deixar la seva llar per trobar un altre lloc on viure, potser millor. D'altres són completament noves, com el Reportatge, que intentarà aprofundir en qüestions de la LIJ, i les Notícies, que tanquen la revista amb l'actualitat (no immediata) dels últims mesos: premis i premiats, homenatges, fires, exposicions… Per al número 85, per estrenar-nos, ens va com l'anell al dit que Catalunya i les Balears hagin estat escollides com a convidades d'honor de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya d'aquest any 2017, pel que significa per al reconeixement internacional de la LIJ catalana, que gaudeix de bona salut. Això ens permet il·lustrar les pàgines del Reportatge amb aquest esdeveniment. I aprofitem l'avinentesa per demanar-ne una reflexió a Sophie Van der Linden, una entrevistada que ens omple d'orgull. D'altra banda, al Dossier parlem de «La indústria del llibre», l'engranatge que fa funcionar el món editorial, tema que va de la mà del que representa una fira de la magnitud de la de Bolonya. A més, una infografia plena de color descriu la trajectòria del sector editorial als Països Catalans, des dels anys seixanta fins a l'actualitat.


Per concloure, vull recordar que el desembre del passat 2016 ens va deixar Elvira Elias, un referent imprescindible de la il·lustració catalana; li rendim un petit homenatge. I ens quedem amb això, els seus llibres i dibuixos, amb els quals encara ara tenim la sort de gaudir.


FARISTOL número 85 Abril 2017

Editat pel ClijCAT, Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (OEPLI / IBBY) Mallorca, 272. 08037 Barcelona
Tel. 93 487 45 25
E-mail: clijcat@clijcat.cat www.clijcat.cat
Amb el suport del
Departament de Cultura i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Consell de redacció:
Director: Bernat Cormand
Secretària: Margarida Mateu Cristina Correro, Fe Fernández, Mariona Trabal, Tàssies

Equip de crítics: Mònica Baró, Júlia Baena, Arantxa Bea, Joan Bustos, Nati Calvo, Ariadna Civit, Bernat Cormand, Cristina Correro, Ana Díaz-Plaja, Teresa Duran, Montserrat Fàbregas, Glòria Gorchs, Sílvia Lanau, Marta Luna, Pep Molist, Gemma Mulet, Matilde Portalés, Joan Portell, M. Neus Real, Lara Reyes, Marc Rodríguez, Aurora Vall, Caterina Valriu

Disseny gràfic programació: disseny@marianofernandez.pro

FARISTOL no es fa solidari necessàriament de les opinions expressades en els diversos articles i crítiques.

DIP. LEGAL B.14.856-1995 ISSN 02013-2427

PLA NACIONAL DE LECTURA (2012-2016)
IMPULS DE LA LECTURA:
100% LECTORS

 
 
Índex   Articles   Crítica  Redacció  Contacte   Cercador   CLIJCAT 

 L’elaboració d’aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.