Índex
Articles
Crítica
Editorial
Contacte
Cercador
 
Crítica
 
>>
 
 

imatges
imatges
imatges
imatges

L’esperit del Cabanyal

En Guillem viu a Madrid des que els seus pares van traslladar-s’hi des del Cabanyal, un barri mariner de València. L’estiu següent, mentre passa uns dies amb els avis al Cabanyal, en Guillem s’assabenta que un projecte urbanístic amenaça de fer desaparèixer part del barri, inclosa la casa familiar.


L’oportunitat de salvar la zona d’aquesta catàstrofe sorgeix durant una incursió amb els seus amics Empar i Nicolai a la Pensió Colón, un casalot abandonat on habita l’esperit del Cabanyal. És precisament aquest esperit qui tria en Guillem per a aquesta missió, i ho fa perquè sap que és un noi sensible, capaç de copsar coses que els seus amics passen per alt.


Escrit en valencià i narrat en primera persona per en Guillem, el text té l’atractiu d’apropar el lector a un problema que es podria traslladar a molts altres espais que lluiten per escapar de l’enderroc especulatiu. Hi ha per part de l’autora aquesta voluntat reivindicativa, però també la de parlar als infants de com són d’essencials els llocs on s’ha crescut i dels quals es forma part, de les injustícies, de les relacions amb els avis, de la necessitat d’estimar-se un mateix i, sobretot, de valors.


Per desenvolupar aquestes idees, Sanchis immergeix el protagonista en una aventura que el fa viatjar cap al passat i relacionar-se amb personatges com Sorolla o Blasco Ibáñez. Es percep el seu esforç per descriure el Cabanyal d’aquell principi de segle XX, però l’encaix de tots els elements en la trama és forçat i la narració, en alguns moments, un pèl confusa.


Mondría, per la seva part, crea unes il·lustracions d’estil línia clara, amb figures i objectes ben delimitats, inserits en plans senzills i amb unes perspectives molt reeixides que remeten a Hergé.


Al web de l'editorial trobareu un document amb diverses propostes didàctiques.

Gemma Mulet Cugat Valoració del crític:
estrella

 

Fitxa
Fer comentari


    A partir de 9 anys
Títol:   L’esperit del Cabanyal
Autor:   SANCHIS LABIÓS, Teresa
Il·lustrador:   Abraham Mondría Massaguer
Editorial:   Edicions del Bullent
Lloc de edició:   Picanya
Any:   2017
col·lecció:   Els Llibres del Gat en la Lluna
Nº:   43
Pàgines:   104
Isbn:   978-84-9904-188-4
Comentaris

Teresa Sanchis Labiós
Autor de l'obra
 

Ben volguda Gemma,


Com la meua intenció és convertir-me en una bona escriptora i fer feliços als xiquets i xiquetes que em lligen.(també sóc docent) t"agraïria que em digueres concretament quines són les parts confuses de l'obra i també perqué els elements de la trama són forçats. Moltes gràcies. Rep una salutació cordial.


Teresa


Gemma Mulet
Autor de la crítica
 

Bon dia Teresa.

En primer lloc, voldria comentar-te que la crítica que has llegit és, com ja deus saber, una opinió estrictament personal, a partir d'una de les moltes lectures que se'n poden fer. Així mateix, espero que entenguis que, en cap cas, qüestiono ni la teva professionalitat, ni les teves ganes de fer feliços els joves lectors, ni, per suposat, el teu desig d'esdevenir una bona escriptora, si és que ja no ho ets.
Dit això, afegir que el teu conte em sembla força correcte, com vaig deixar palès en la valoració final. Quant als aclariments que em demanes, a continuació rebràs un correu on et facilito algun exemple dels aspectes que considero que poden provocar confusió en el lector i també petites incongruències en el text.
Espero tenir ocasió de tornar-te a llegir i rep una cordial salutació,
Gemma Mulet Cugat

 

Crítiques de :
Últimes crítiques

Valoració del crític:
Fluix:
destacats
Correcte:
puntuació
Bo:
puntuació
Excel·lent:
puntuació
 
 
Índex   Articles   Crítica  Redacció  Contacte   Cercador   CLIJCAT 

L’elaboració d’aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

 

 

 


>>