Índex
Articles
Crítica
Editorial
Contacte
Cercador
 
Crítica
 
>>
 
 

imatges

Els llops ja no viuen als boscos

«El llop corria més que jo, no podia fugir-ne. Cada vegada el tenia més a prop...» Si aquest magnífic recull de contes fos un CD de música, el resultat seria un àlbum conceptual, també magnífic. La premissa és associar cada relat a un dels set pecats capitals: gola, luxúria, ira, enveja, avarícia, peresa i supèrbia, per als qui no els hagueu (re)conegut. Però l’elecció dels destinataris del catàleg de mals és dolorosa: els més vulnerables, nens i nenes que pateixen i patiran.


El mal, que hauria d’anar amb majúscules, com els pecats, s’insinua des del títol, una declaració de principis. Al llarg del recull s’entreveu l’esperit dels contes tradicionals, abans que passessin pel sedàs amable i falsejador d’especialistes en màrqueting. L’estil de Saborit és eficaç i mesurat: no hi ha res de sobrer, tot i que, al meu parer, alguna veu narrativa peca (una mica) d’inversemblança. Però, si se’m permet el joc de paraules, això és peccata minuta. La lectura, necessàriament d’una tirada, deixa el lector amb un neguit molest, perquè a soles amb el llibre no pot mirar cap a una altra banda, com sovint fem en la vida real.


És tremendament honest i desitjable que, arribat el cas, l’art remeni les entranyes. I fer mal, per què no. Perquè al món real, on ja no queden pràcticament llops de quatre potes, mai hi ha hagut llenyataires que apareixen en l’últim sospir i salven les nenes desobedients i ingènues. A més, la Ventafocs, amb la seva justa ràbia, no perdonaria mai les germanastres ni la madrastra. I un valor afegit per al llibre, premi 7lletres, és que l’autora, que de narrar en sap un niu, no porta les històries cap a llocs comuns, de manera que el lector no sap per on li vindrà la patacada.  

Joan Bustos Valoració del crític:
estrella

 

Fitxa
Fer comentari


    A partir de 13 anys
Títol:   Els llops ja no viuen als boscos
Autor:   SABORIT, Teresa
Editorial:   Pagès Editors
Lloc de edició:   Lleida
Any:   2016
col·lecció:   Lo Marraco
Nº:   308
Pàgines:   120
Isbn:   978-84-9975-796-4
Comentaris

Teresa Saborit
Autor de l'obra
 

Moltes gràcies Joan Bustos per haver escrit una crítica sobre «Els llops ja no viuen als boscos», recull de relats guanyador de l’XI Premi 7lletres 2016, i per haver decidit atorgar-li quatre estrelles, la màxima puntuació possible: un honor aparèixer en la vostra revista.


Jesús M. Tibau
Escriptor/a
 

Em permeto enllaçar el meu comentari i la lectura d'un fragment


http://jmtibau.blogspot.com.es/2017/06/els-llops-ja-no-viuen-als-boscos-de.html

 

Crítiques de :
Últimes crítiques

Valoració del crític:
Fluix:
destacats
Correcte:
puntuació
Bo:
puntuació
Excel·lent:
puntuació
 
 
Índex   Articles   Crítica  Redacció  Contacte   Cercador   CLIJCAT 

L’elaboració d’aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

 

 

 


>>