Índex
Articles
Crítica
Editorial
Contacte
Cercador
 
Crítica
 
>>
 
 

imatges
imatges
imatges
imatges

Els mitjons de l’ogre

El mes d’abril passat, Santillana va presentar un nou projecte de LIJ en català amb un catàleg inicial de quaranta-quatre títols, tant de referents internacionals –Dahl, Ende, Rodari...– com de novetats d’autors catalans consagrats, entre els quals es troba M. Carme Roca.


L’argument del conte té un punt de partida humil i l’autora el desplega amb saviesa per convertir-lo en un text ben travat i subtil. El protagonista és en Maties, un ogre bonhomiós que s’adona que, des de fa un temps, a cada bugada perd un mitjó. L’estoc creixent de mitjons desparellats l’inquieta i decideix buscar algú que l’ajudi a resoldre el misteri. Així és com el lector té ocasió de conèixer el seu entorn, els seus amics i veïns del món animal. El cas el resol la Rata Sàvia, experta en desaparicions, que, a més, propicia la trobada entre en Maties i l’Herodies, una encisadora ogressa.


Roca construeix el relat amb una prosa senzilla, gens pretensiosa, que no renuncia en absolut a l’entonació, ja sigui amb sagaços tocs d’humor o bé amb unes rimes que salpebren el text i que també arrenquen el somriure del lector. Hi ha picades d’ullet a contes clàssics, hi ha voluntat de trencar motlles i també hi ha delicadesa; tot amb mesura, ofert amb naturalitat. En fi, un text executat amb seguretat, que traspua tendresa sense carrincloneria i que demostra la versatilitat de l’autora amb la llengua.


L’edició és generosa quant a les il·lustracions; Sans juga amb diversos recursos per suggerir informació que ja es desenvolupa en el text i les elisions doten de força el conjunt. Els dibuixos són un esclat cromàtic i denoten la predilecció de la il·lustradora per la tècnica mixta, com queda ben palès amb més d’un picarol dels mitjons amb què en Maties balla el rock-and-roll. Una proposta engrescadora, vaja.

Gemma Mulet Cugat Valoració del crític:
estrella

 

Fitxa
Fer comentari


    A partir de 7 anys
Títol:   Els mitjons de l’ogre
Autor:   ROCA, Maria Carme
Il·lustrador:   Eva Sans
Editorial:   Jollibre (Santillana Grup Promotor)
Lloc de edició:   Barcelona
Any:   2016
col·lecció:   Sèrie groga
Pàgines:   64
Isbn:   9788416661077
Comentaris

No hi ha comentaris


 
 

Crítiques de :
Últimes crítiques

Valoració del crític:
Fluix:
destacats
Correcte:
puntuació
Bo:
puntuació
Excel·lent:
puntuació
 
 
Índex   Articles   Crítica  Redacció  Contacte   Cercador   CLIJCAT 

L’elaboració d’aquesta web, ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes, per a la creació de pàgines web sobre literatura catalana.

 

 

 


>>