20è Premi de Literatura «Protagonista Jove»

Llibres que opten al premi


Categoria 13-14 anys

portada

BURGAS, Àngel. Kamal i els alfabetistes. Edebé.

Situada a Berlín, l’autor ens dibuixa una història d’embolics amb la qual el lector riurà a pleret acompanyat per la singularitat de tots els seus personatges. I és que en Kamal té l’esbojarrada missió de salvar el món: té un senyal a la pell en forma de lletra, la lletra que manca a un grup de personatges que, amb les seves taques a la pell, podran completar l’alfabet i evitar la destrucció de la humanitat. Però, com en totes les pel·lícules, aquí també hi ha un dolent: el Gran K, que ho vol impedir. El fet és que en aquest estira-i-arronsa apareixen els veïns okupes, un excompany de classe convertit en fantasma, en Josef, un curt de gambals obsessionat a perdre la virginitat, un avi nazi, etc. En definitiva, un collage que completa una de les novel·les juvenils més hilarants dels darrers temps.
portada

GAGNON, Michele. Atrapats a la xarxa. Grup 62 / Fanbooks

La Noa és òrfena, ha crescut entre cases d’acollida i centres socials, i ha aconseguit viure amb certa llibertat gràcies a les seves habilitats com a pirata informàtica.
En Peter té una realitat familiar oposada: fill d’un ric home de negocis, ha trobat a la xarxa els amics i el reconeixement que no té a casa.
Tenen quinze anys i no es coneixen de res, però, de cop i volta, les seves vides es creuen: una taula d’operacions enmig d’una nau industrial, una cicatriu que abans no hi era, un accident, potser l’atzar, però, sobretot, uns homes grisos sense escrúpols disposats a atrapar-los.
La Noa i en Peter corren molts perills, però saben que tenen a les seves mans, i als seus portàtils, la possibilitat de desmantellar una xarxa criminal d’abast mundial.
portada

GALLEGO, Laura. Totes les fades del regne. Montena

La Camèlia és una fada padrina amb tres-cents anys d’experiència que ajuda joves herois i princeses a aconseguir els seus desitjos. Se’n surt especialment bé amb els amors impossibles, però amb el seu fillol Simó les coses no seran fàcils. A través de les aventures del jove Simó se’ns explica la història de les fades padrines, des del seu origen fins a la seva extinció, i com en són de poderoses i màgiques, però també les seves pors i decepcions.
portada

LOWRY, Lois. L’home dels records. Cruïlla

La novel·la ens situa en un futur no gaire llunyà, en el qual el món s’ha aïllat creant una societat impol·luta, sense esquerdes, on no hi ha espai per als sentiments. Aquesta voluntat d’ordre, de racionalitat, porta a crear un personatge únic: el Dador, persona que recull tots aquells records que poden fer malbé la pau i fer aflorar la discòrdia a partir del record, del patiment o el temor. Tot, però, comença a torçar-se quan el Dador escull el jove Jonàs perquè esdevingui el proper tresorer dels records. I és que el que ningú pensa és que els records també provoquen dolor i que no tothom està disposat a suportar-ho, a ser mesell en una societat tan profilàctica

Categoria 15-16 anys

portada

ALEXIE, Sherman. Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada. Edicions 1984


En Junior és un indi americà que viu en una reserva spokane, i que amb molt d’humor i ironia explica com és ell mateix i el món que l’envolta, duríssim i amb molt poques perspectives de futur. En Junior és conscient que ha de sortir a estudiar fora de la reserva per no acabar com la majoria dels seus veïns, a l’atur i amb problemes amb l’alcohol, però estudiar en un institut de blancs de classe mitjana el porta a no sentir-se ben bé d’enlloc.
portada

CATOZZELLA, Giuseppe. Córrer sense por. Sembra Llibres


Amb només vuit anys, la Samia era la més ràpida d’entre tots els infants de Mogadiscio. Malgrat els perills que comportava córrer en una ciutat governada per la violència i l’odi, la Samia s’entrenava sense parar amb el somni de representar el seu país als Jocs Olímpics.
Basada en fets reals, Córrer sense por és la història novel·lada de Samia Yusuf Omar, atleta de Somàlia que va aconseguir participar als Jocs Olímpics de Pequín el 2008. Tot i quedar molt enrere, la seva força i tenacitat van commoure tot el món. La Samia simbolitzava la lluita diària de milers de persones del continent africà per sobreviure a la guerra, la pobresa i la falta d’oportunitats.
La Samia va lluitar fins al darrer moment per arribar a participar als Jocs de Londres 2012, però va morir ofegada en una pastera a la costa de Lampedusa.
portada

MARTÍN, Andreu; RIBERA, Jaume. Els bessons congelats. Grup 62 / Fanbooks


En Flanagan ha crescut, ja té dinou anys i la crisi afecta la seva família. El seu pare li ha trobat una feina en una oficina i ell es vol buscar la vida com a detectiu. Perquè l’acceptin en una agència ha de resoldre un cas antic en un petit poble de muntanya: el d’uns bessons que van aparèixer congelats al mig d’un bosc i després van desaparèixer sense deixar rastre. Esoterisme, investigació i amors en una nova aventura d’en Flanagan i Xarxenèguer.
portada

PALOMAS. Alejandro. Un fill. La Galera


L’autor ens convida a completar una història a partir de la mirada de diversos dels seus protagonistes. Cada capítol, narrat amb veu pròpia, ens ofereix una part de la vida del petit Guillem, un infant que, malgrat la voluntat d’oblit del seu pare, a poc a poc va descobrint que la realitat no sempre és com li volen donar a conèixer. El nen, acompanyat successivament per la veu de la seva psicòloga, el pare o fins i tot de la mestra, va deixant entreveure la seva infantesa, mancada d’una mare, «de viatge» a l’Orient Mitjà. En paral·lel, la història ens deixa pinzellades d’altres vides d’infants que, innocents, esperen que tot se solucionarà dient la paraula supercalifragilisticespialidós, que Mary Poppins recita en la seva famosa pel·lícula. Un mot que tant de bo pogués complir tots els anhels dels nens i nenes, com passa en la pel·lícula homònima.

Comissió d’experts:

Sra. Beatriu Cajal Revista Faristol
Sra. Glòria Gorchs Biblioteca Roca Umbert
Sra. Rosa Mut Revista Faristol
Sra. Veri Pena Llibreria La Mulassa 
Sr. Joan Portell ClijCAT. Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil

Clijcat. Consell Català del LLibre Infantil i Juvenil. clijcat@clijcat.cat
Política de protecció de dades