11è Premi de Literatura Infantil «Atrapallibres»

Llibres que opten al premi


Categoria 9 anys

portada

MANSO, Anna. Amics monstruosos. Animallibres


Els pares de la Sandra no són allò que en podríem dir uns pares professionals. Són molt joves, i sovint té més sentit comú i més capacitat organitzativa la filla que els seus progenitors.
A l’escola la Sandra se sent diferent. No hi té amics, l’Aina i la Bet són insuportables, de vegades es distreu del que passa a la classe... sort d’en Martí, amb ell sí que s’ho passa bé. I és que la Sandra és tímida, molt tímida, i poruga, molt poruga. Seran els seus amics monstruosos –un gos zombi, un gat mòmia, una tortuga Frankenstein, i unes periquites fantasma– els que ajudaran la Sandra a veure-hi clar, malgrat la son que li fan passar.
portada

COMELLES, Salvador. Abecedari poètic. Cruïlla


Les lletres de l’abecedari s’han posat d’acord,
han demanat a Salvador Comelles,
un poema per a cada una d’elles,
amb moltes paraules del seu so.

Hi trobaràs:
El cal·ligrama de la A,
el retruc de l’Adrià,
el conte del full i la fulla que es volen casar,
la història silenciosa de la H.

I una endevinalla i les cançons:
la del llaminer i la del nin-non
i del Vicenç Vives, verdulaire,
un divertit embarbussament.
portada

CASTANYER, Xavier. En Bernat i el pirata Barba-rossa. Publicacions de l’Abadia de Montserrat


En Bernat és un nano somniador que només de veure un vaixell ja es mareja com una sopa. La costa, però, és plena de galeres de pirates sanguinaris, amb el temible Barba-rossa al capdavant, i malgrat la seva por a la mar i el terror que li provoquen els pirates el nostre heroi s’embarcarà en una aventura trepidant i plena de misteri.
En Barba-rossa va ser un pirata que al segle XVI va actuar a la costa catalana, i al llibre s’hi esmenten alguns dels pobles costaners catalans per on va passar i que va arrasar.

Categoria 10 anys

portada

SÁNCHEZ-ANDRADE, Cristina. 47 trossets. Edebé


Aquesta és la història de la Manuelita i de la seva germana Pussy. La Manuelita té 47 cromosomes, un més que la seva germana, i això tan petit fa que sigui diferent. Però, per altra banda, no són tan diferents: té els ulls ametllats, és rosseta, baixeta i una mica trapella, i la Pussy s’ho passa molt bé amb ella... fins que descobreix que tenir una germana com la Manuelita li pot fer perdre amigues. És clar que hi ha els «nens corb» que faran que hagi de defensar-la de les burles i els atacs dels qui esgrimeixen la seva ignorància i la seva falta de tolerància i solidaritat. L’estimació per la seva germana xocarà amb aquest punt egoista que tots tenim i que ens «embruta» una mica els ànims.
portada

SALA VILA, Carles. 50 oficis esbojarrats. Cruïlla


Cinquanta oficis inventats, explicats en poc més d’una pàgina i ordenats alfabèticament, com ara acotxador, aguantaparaigües, enfilaagulles, empenyciclistes o nuador de corbates..., descrits amb el tret comú de l’humor i acompanyats cada un amb una il·lustració, molt ben trobada, de Pep Brocal.
La feina de l’escriptor i la de l’il·lustrador comparteixen un mateix to i una agudesa que recorda l’humor blanc, però alhora satíric, dels setmanaris catalans de principis del segle XX, de l’estil del Papitu.
portada

LONGAN, Laia. Jo que vaig dormir amb lleons. Animallibres


En Tom és un noi orfe que un dia se sent cridat per un dels personatges d’un circ, al qual s’acabarà afegint amb l’objectiu de cercar el seu pare i els seus orígens. Al meravellós món del circ, viurà tot d’aventures, amb amics i també amb algun enemic. Una obra que barreja de manera destra i delicada tocs de realisme, aventura i fantasia.

Categoria 11-12 anys

portada

MORGENSTERN, Susie. Trad. Jordi Vidal. Cartes d’amor de 0 a 10. Pagès

Amb deu anys, l’Ernest viu amb la seva àvia. La seva vida segueix el ritme monòton de la vida de la seva àvia i té el to avorrit que té el d’aquesta, fins que una nena de la seva classe es fixa en ell. Aquest fet canviarà la vida de tots els personatges com un mitjó. Una novel·la amb molts reconeixements al seu país, plena de tendresa, emoció i també d’humor.
portada

MUÑOZ AVIA, Rodrigo. El signe prohibit. Edebé

En Jordi no sap on és la seva millor amiga, l’Aleksandra. De fet, no ho sap ningú, perquè ha desaparegut. I mentre la policia fa preguntes i més preguntes sobre la seva desaparició, ell intentarà investigar pel seu compte, solidaritzant-se amb ella i fent-se la promesa de parlar sense la primera vocal mentre la seva companya de classe no torni.
Com us podeu imaginar, les situacions en què es trobarà el Jordi seran d’allò més rocambolesques, entranyables i divertides.
portada

LEONHARD, Jakob M. Fèlix, ets un desastre. Animallibres

En Fèlix és un adolescent d’allò més normal. Això sí, no és l’alumne modèlic que tot professor vol a classe, no... En Fèlix odia l’institut, li encanta fer bretolades per cridar l’atenció i que el facin fora uns quants dies. Tot canvia, però, el dia que apareix la Charleen, una noia espectacular que li roba el cor des del primer moment...
Les il·lustracions, de Fréderic Bertrand, donen un toc de frescor, d’humor, i es complementen de meravella amb el text.
Es tracta d’un relat divertit, sarcàstic i desimbolt que gira al voltant de l’acceptació d’un mateix.

Comissió d’experts:

Sr. Agustí Lleyda Mestre

Sra. Montse Marcet Llibreria Racó del Llibre

Sra. Marta Martí Biblioteca Central de Terrassa

Sr. Pep Molist Biblioteca del Casino

 

 


Clijcat. Consell Català del LLibre Infantil i Juvenil. clijcat@clijcat.cat
Política de protecció de dades