il·lusrtració JAVIER ANDRADA

Activitats comunes a l'Oepli

El ClijCAT és una de les quatre seccions (Galix: www.galix.org, Galtzagorri Elkartea: www.galtzagorri.eus, ClijCAT  i Consejo General del Libro http://consejodellibro.org/) de l'OEPLI www.oepli.org (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil), que periòdicament s'encarreguen d'organitzar de forma conjunta i comuna un seguit d'activitats. Entre elles, s'inclouen premis de literatura i d'il·lustració, congressos i mostres internacionals sobre aspectes diversos del llibre infantil i juvenil i actes de celebració anual.

Dia Internacional del Llibre Infantil 

Cada 2 d'abril, aniversari del naixement de Hans Christian Andersen, el món sencer ret homenatge al llibre infantil. El ClijCAT en fa la difusió i coordina les adhesions a la celebració de les biblioteques i llibreries de Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

dia internacional

Fem-nos grans amb els llibres!


En la més tendra infància m’agradava construir casetes amb blocs i tot tipus de joguines. Sovint feia servir de teulada un llibre infantil il·lustrat. En somnis, entrava a la casa, m’estirava al llit fet amb capses de mistos o contemplava els núvols o el cel estrellat, tot depenia de la imatge que m’agradés més.
Instintivament, vaig seguir la llei de vida de tot infant, que busca inventar-se un ambient còmode i segur. I un llibre infantil va ser fonamental per aconseguir-ho.
Després em vaig fer gran i vaig aprendre a llegir, i en la meva imaginació el llibre va començar a assemblar-se més a una papallona, o fins i tot a un ocell, que a una teulada. Les pàgines del llibre semblaven ales, i feien una mena de xiuxiueig. Era com si el llibre, situat a l’ampit de la finestra, volgués sortir volant inesperadament cap a espais desconeguts. El vaig agafar, me’l vaig començar a llegir i el llibre es va tranquil·litzar. Després el vaig seguir a través d’altres mons i paratges, mentre el meu univers imaginari s’anava estenent.
Quina alegria, tenir un llibre nou a les mans! Al principi no saps de què tracta, et resisteixes a la temptació d’obrir-lo per l’última pàgina, i quina bona olor que fa! La seva olor no es pot descompondre: tinta, pega... no, no es pot! Té una aroma especial de llibre, excitant i única. Les puntes d’algunes pàgines s’enganxen com si el llibre encara no s’hagués despertat; es desperta quan comences a llegir-lo.
A mesura que vas creixent el món que t’envolta es va complicant. T’enfrontes a qüestions que fins i tot un adult és incapaç de resoldre. Així i tot, és convenient poder compartir els dubtes i els secrets amb algú. I aquí és quan el llibre torna per ajudar-te. Probablement molts de nosaltres ens hem trobat pensant: aquest llibre parla de mi! I de sobte sembla que el teu personatge preferit sigui com tu. Viu els mateixos problemes i s’hi enfronta amb dignitat. I un altre personatge no se t’assembla en res, però vols que sigui el teu model, t’agradaria ser tan valent i enginyós com ell.
Em fa riure quan un noi o una noia diu: «No m’agrada llegir!» No me’ls crec. Segur que mengen gelats, juguen i miren pel·lícules molt interessants. En altres paraules, els agrada divertir-se. I llegir no és tan esgotador com desenvolupar els sentiments i la personalitat, sinó que en primer lloc és un gran plaer.
I és amb aquesta intenció que els escriptors escriuen els seus llibres per a infants!

 

Escrit per Sergei Makhotin
Traduït per Jordi Ferré i Ybarz
Il·lustrat per Mikhaïl Fedorov

Descarregar el cartel i el missatge


logo hightail
logo hightail
Biennal d'il·lustració de Bratislava 

La gran mostra internacional d’il·lustradors de llibre infantil i juvenil d’arreu del món.
Il·lustradors del Països Catalans participants en la darrera edició (2007) http://www.bib-slovakia.sk/
Anna Mongay, Carmela Mayor, Montse Tobella, Lluís Farré, Tàssies, Mabel Piérola, Cristina Duran, Gerard Miquel Rosselló, Purificación Hernández, Aitana Carrasco, Paula Alenda, Pep Brocal, Txell Darné.

Congressos

Trobades d'especialistes en els aspectes més diversos relacionats amb el llibre infantil i juvenil.

Llista d'honor de l'Ibby 

Els millors llibres infantils i juvenils del bienni pel que fa a text, il·lustracions i traducció.
Llibres catalans incorporats a la Llista d’Honor (2008) http://www.ibby.org/index.php?id=270&L=3
Modalitat il·lustració: JOVÉ, Josep M.; THA. L'home del sac. La Galera/Cercle de Lectors.
Modalitat traducció: BROBÉTY, Anne Lise. El temps de les paraules en veu baixa. Traducció de  Pau-Joan Hernández. Barcanova.

Premi Andersen

El «Nobel» de la literatura infantil i juvenil. Per consultar els candidats:  http://www.ibby.org/index.php?id=273&L=3

Premis Lazarillo

Prestigiosos premis de creació literària i il·lustració, d’àmbit estatal. Són els degans de l’Estat espanyol.
Bases del Premi Lazarillo

Activitats i assessorament per a altres entitats

Museu d’Arqueologia de Catalunya: Exposició D’Hèrcules a Superman. Déus i herois de la mitologia grecoromana. L’exposició es va inaugurar el mes de març de 2004 i encara continua itinerant. Actualment es pot veure al Museu del Prat (Centre Cultural Torre Balcells, El Prat de Llobregat), del 5 de maig al de juny de 2008
Museu d’Arqueologia de Catalunya: Bibliografia de llibres infantils i juvenils per a l’exposició Europa al final de la Prehistòria. Les grans fulles de sílex.
Del 3 d’abril al 15 de juny de 2008. www.mac.cat
Biblioteques de Barcelona: Què llegim? Espai de trobada adreçat a pares, mares i educadors, on un especialista en literatura infantil del ClijCAT presenta i recomana seleccions temàtiques de llibres sobre aspectes de l’entorn de l’infant (amistat, escola, tolerància, pors, etc.).

Clijcat. Consell Català del LLibre Infantil i Juvenil. clijcat@clijcat.cat
Política de protecció de dades